Emma

Csütörtökön kezdődik a Szegedi Gitárfesztivál

2003.02.04. 00:00

Programkereső

A Szegedi Nemzetözi Gitárfesztivált 1999-ben alapította Pavlovits Dávid gitárművész és zeneszerző. A rendezvény hagyományteremtő szándékkal indult, s jelenleg országos viszonylatban az egyetlen évente ismétlődő nemzetközi gitárfesztivál.
25931fa3-c6f0-4392-950c-8ed9133df279

A rendezvény a város legfontosabb zenei helyszínein zajlik, ilyen a Tisza szálló nagyterme, az SZTE Konzervatórium nagyterme, a JATE Aula vagy a Szegedi Nemzeti Színház.

A programok gerincét klasszikus (nem csak gitár-) koncertek, jazz- és flamenco-estek, kiállítások, mesterkurzusok, és kétévente egy nemzetközi verseny alkotják. A szervezők célkitűzése között szerepel a fiatal, kiemelkedő művészek támogatása is.

A programokhoz társul a Grand Café mozi tematikus filmsorozata. A fesztivál Szeged határait túllépve regionálisan is képviselteti magát, koncerteket szervez Makón, Algyőn, Szenetesen, Orosházán, valamint Budapesten is.

A fesztiválon eddig 4 kontinens több mint 20 országából szerepeltek művészek. Az eddigi meghívottak közül kiemelendő: Duo Katona (U.K./HU), Paul Galbraith (Brazília), Ivan Nikolaewsky (Oroszország), Jan Skryhan (Belarusz), Guadalquivir Flamenco Group (Románia), Nikolay Bak (Dánia), Tilman Hoppstock (Németország), Eri Nakamura (Japán), the Musica Parlante (H), Céline Perrottey (Franciaország), PusztaiAntal (H), Sárközy Gergely (H), Binder Károly (H) or the Kurina Jazz Quintet (YU) és a String Duo (Ausztrália).

Részletes műsor és jegyinformáció a fesztivál hivatalos honlapján található.