Ervin

A film- és zeneipar tiltakozik az új európai szerzői jogi szabályozás ellen.

2003.02.13. 00:00

Programkereső

Az Európa Parlament által nemrég elfogadott, a szerzõi jogvédelem alá tartozó szellemi alkotások védelmének irányelveit rögzítő ajánlás nem nyerte el a film-, zene- és szoftveripar tetszését. A dokumentum ellenzőinek érvelése azonban néhány ponton meglehetősen bizonytalan lábakon áll.
a085f823-b708-4717-a651-de1e6f99d4ce

A többek között a vezetõ szoftvergyártókat tömörítő Business Software Alliance (BSA), a lemezkiadókat képviselő International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) és a filmipart reprezentáló Motion Picture Association (MPA) által is aláírt közlemény szerint iparágaikat együttesen több, mint 4.5 milliárd euró veszteség éri minden évben a kalózkodás folyamán, amely meglátásuk szerint aláássa az európai kultúrába történő befektetéseket, és károsítja a nemzetgazdaságokat is. Az érdekképviseleti szervezetek ezért az EU tudásalapú gazdaságának erősítésére hivatkozva szigorúbb szabályozás minél előbbi bevezetését követelik.

A meglehetősen éles kritikát az új EU-szabályozással kapcsolatosan feltehetően az váltotta ki az utóbbi években a csökkenő bevételeikért elsősorban a kalózkodást felelősség tevő szervezetekbõl, hogy az túlságosan kevés erős szankciót követel meg, amelyek bevezetését ráadásul az tagországok hatáskörébe utalja. Ráadásul az új ajánlás a szoftverek kivételével a magáncélú másolást sem helyezi a büntetõ törvénykönyvek hatálya alá, amely praktikusan legalizálja a fájlcserélõ hálózatokról történõ letöltés és a magáncélú otthoni CD-írást is.