György

Martin György kötetének bemutatója a Hagyományok Házában

2003.02.13. 00:00

Programkereső

Régi adósságát törleszti a Zenetudományi Intézet és a Hagyományok Háza, amikor 2003. február 19-én, 15 órakor a Corvin tér 8. szám alatt a zenekari teremben bemutatja Martin György: A botoló tánc zenéje című munkáját.
9b69e54b-522d-4ad3-be51-4a53b4092485

Az új kötet válogatás a néptánc és népzenekutató több mint 300 dallamot tartalmazó gyűjteményéből, valamint a botolóval és zenéjével foglalkozó írásaiból. Martinnak a gyűjteménnyel kapcsolatos tervei korai halála miatt nem válhattak valóra. A kiadvánnyal nem csak az anyag fő gyűjtője és összeállítója előtti tisztelgés, hanem társai, és a dalok előadói előtt is, akik ezt a sokrétű dallamkincset az utókorra hagyományozták. A könyv megjelenésével Martin György születésének 70. évfordulójára is emlékezünk.

A kötetet Felföldi László, az MTA Zenetudományi Intézet tudományos igazgatóhelyettese, a néptánc osztály vezetője mutatja be. Az ezt követő kötetlen beszélgetést Sebő Ferenc, a Hagyományok Háza szakmai igazgatója nyitja meg, a résztvevők: Borbély Jolán etnográfus, Martin György özvegye és munkatársa, Pesovár Ernő tánckutató, Tímár Sándor koreográfus, a kötet szerkesztői: Kovalcsik Katalin, Kubínyi Zsuzsa, Pálfy Gyula, valamint a hangzó melléklet szerkesztői: Németh István és Éri Péter.

A botoló táncot a helyszínen a Magyar Állami Népi Együttes táncosai mutatják be.