Béla

Hegedűszó, örökzöldek és sztepptánc a Tháliában

2003.02.20. 00:00

Programkereső

A népszerű hegedűművész és énekesnő, Illényi Katica péntek este, illetve szombat délután és este a Thália Színházban koncertezik, bemutatva a közelmúltban megjelent, Premier című lemezén hallható kompozíciókat. A Budapest Klezmer Bandből másfél éve kivált művésznő azt mondja, az új produkcióban a műsorszerkesztéstől és a színpadképtől a ruhákon át a reklámig minden az ő feladata.

Illényi Katica 2001–2002-ben, a Magyar Rádió 8-as stúdiójában rögzítette Premier című lemezét – a Dobsa Sándor vezette Stúdió 11 legendás muzsikusainak közreműködésével. Az album – amelyet a Magyar Rádió már megjelenése előtt eMeRTon-díjjal jutalmazott – a közelmúltban látott napvilágot, a Tom-Tom Records gondozásában. A lemez a szving-korszak hangulatát igyekszik feleleveníteni, olyan örökzöld slágerek segítségével, mint a Sweet Georgia Brown, az I Got Rhythm, az Alexander’s Ragtime Band vagy a magyar repertoárból az Engem nem lehet elfelejteni. A Stúdió 11 zenészei a Thália színházbeli koncerteken is ott lesznek, akárcsak Farkas Bálint operetténekes – aki egyúttal az est rendezője is –, Pirovits Árpád virtuóz sztepptáncos és egy meglepetésvendég.

A muzsikus családból származó Illényi Katica – édesapja ugyancsak hegedűművész az Operazenekarban – mindössze három és fél éves volt, amikor hegedülni kezdett. Testvéreivel sokszor kamarazenéltek együtt, és szinte minden estéjüket az Operaházban töltötték. Katica tizennégy éves korától a Zeneakadémián a rendkívüli tehetségek osztályába járt, de azt mondja, mire 1991-ben lediplomázott, voltaképpen el is ment a kedve a hegedüléstől – legalábbis a hagyományos formában való koncertezéstől, zenekari játéktól. Bár a Színház- és Filmművészeti Főiskolára sikertelenül felvételizett, az Országos Szórakoztatózenei Központban titkon énekelni tanult, táncórákra járt, s a kilencvenes évek elejétől sorozatban kapta az operettfelkéréseket. Főszerepeket játszott a többi között a Mosoly országa, a Csárdáskirálynő és a Mágnás Miska hazai és külföldi előadásain, majd – hegedűsként és énekesként – a Jávori Ferenc vezette Budapest Klezmer Band állandó tagja lett. "A Hegedűs a háztetőn címszereplőjeként több mint százötvenszer mentem fel a tetőre a Madách Színházban” – idézi fel a számára országos ismertséget hozó lehetőséget. Ez is mutatja, hogy nem lett hűtlen hangszeréhez, bár a klasszikus zene helyett egyre gyakrabban játszik dzsesszt, szalonzenét, klezmert, sőt magyar nótát is.

1999 óta szólistaként is egyre többet szerepel a kereskedelmi tévék különböző műsoraiban, s fokozatosan megérett benne az önállósulás gondolata. Ma már nincsenek színházi szerepálmai, a Budapest Klezmer Bandből másfél éve kivált, s azóta saját produkciókra fordítja minden energiáját. Szerinte ennek sok előnye van, de azt is tudomásul kell venni, hogy nemcsak a hegedüléssel, énekléssel és tánccal, hanem a színpadkép kialakításával, a ruhákkal, sőt a produkció reklámjával is neki kell foglalkozni, ami néha nagyon fárasztó. A Várszínházban és a Tháliában is adott már – igen sikeres – önálló esteket; most hétvégén ezeket szeretné felülmúlni.