Konrád, Tivadar

Drámai viszály a miskolci színidirektori posztért

2003.02.21. 00:00

Programkereső

Jókora botrány van kialakulóban a miskolci színház-igazgatói pályázat kapcsán. A teátrumban a napokban rendőrségi nyomozók is jártak, és lefoglaltak különböző iratokat. A direktori székért újra induló mostani megbízott igazgató, Kiss László is hírbe keveredett, mert tavaly év végén jutalmakat osztogatott a társulat tagjai között. A rendőrség viszont feltehetően vizsgálja a teátrum korábbi vezetésének és a miskolci operafesztiválnak a pénzügyeit is. A város kulturális bizottsága és a szakmai grémium a volt szocialista képviselő Halasi Imre pályázatát támogatja.

Úgy látszik nem nagyon múlik el nálunk színházigazgató-választás jelentős purparlé nélkül. Sopron után most Miskolcon áll a bál. Március 6-án döntenek arról, ki vezeti tovább a teátrumot. A színház élén jelenleg Kiss László áll megbízott igazgatóként. Róla terjedt el, hogy házkutatást tartottak nála. Ő ezt cáfolja. Kiss László kérdésünkre elmondta, nem igaz az a híresztelés, hogy házkutatás volt nála amiatt, hogy állítólag fedezet nélkül jutalmakat adott a színház dolgozóinak annak érdekében, hogy az igazgatóválasztáskor őt támogassák. Kiss úgy fogalmazott, az viszont igaz, hogy a rendőrség képviselői felkeresték irodájában, hogy betekinthessenek a színház 2001. évi és tavalyi könyvelésébe, a tavaly szeptemberben készült független könyvvizsgálói jelentésbe, és azon dokumentumokba, amelyek alapján a színházban - hivatalba lépése előtt - történt gazdasági-pénzügyi események nyomon követhetők. Az év végi jutalmazásról annyit mondott az igazgató, hogy "297 dolgozó kapott öt-tízezer forintos Cora-utalványt, amelynek kiegyenlítése januárban történt, mert tudtam, hogy az idén kell kigazdálkodnom. Az ügy lezárult. Semmilyen összefüggés nincs közte és a jelenlegi rendőrségi megkeresés között."

Kiss László arra a kérdésre, annak ellenére, hogy a város kulturális bizottsága nem őt, hanem Halasi Imrét javasolta igazgatónak, lát-e esélyt arra, hogy ő legyen a direktor, azt válaszolta, mind a szakmai, mind pedig a város kulturális bizottsága egy sorrendet állított fel, amelyben szerinte csak a színházvezetői gyakorlat hossza jelentett előnyt, nem a pályázatban megírt koncepció. Úgy tudja, a kulturális bizottság tagjai közül csak öten voltak jelen a szavazáson. Hozzátette: "a színházon belüli megmérettetést viszont magasan megnyertem, a 191 szavazó közül 123-an döntöttek úgy, hogy továbbra is engem szeretnének igazgatójuknak. Természetesen folytatni szeretném a megkezdett munkát, mert ez alatt a fél év alatt megfelelő tapasztalatokat szereztem a színház további működéséhez."

A helyzetre jellemző, hogy többen nem vállalják névvel a véleményüket. Vannak, akik szerint Kiss László úgy érzi, kevés az esélye, és ezért megpróbálja, amit csak lehet. Hogy szavazzanak a színházban arról, kit akarnak igazgatónak, azt is ő találta ki. És állítólag akár személy szerint győzködte az embereket, több mindent is ígérve. Az biztos, hogy a miskolci teátrum "jó falatnak" tűnik, hiszen nem is olyan régen újították fel. Európai léptékkel mérve is korszerű a nagyszínpada, kamaraszínházzal, szabadtéri színpaddal és stúdióval is rendelkezik. Ehhez képest a négy pályázó igazán nem tűnik soknak. Nem lehet azt mondani, hogy a pályázatra "beindult" a szakma krémje. Az a tapasztalat, hogy a vidéki színházi pályázatoknak gyakran nagy a füstje, de kicsi a lángja.

Müller Péter Sziámi bár nem pályázott, Halasi Imre pályázatában az egyik kulcsemberként, tanácsadóként szerepel. Egyébként a komoly eredményeket és kiugró sikereket elérő operafesztiválnak jelenleg is tanácsadója. Korábban az Operafesztivál Kht.-nak volt igazgatója, de amikor Hegyi Árpád Jutocsának, a színház korábbi igazgatójának, az operafesztivál kitalálójának távoznia kellett, Müller lemondott az Operafesztivál Kht. vezetéséről.

Egyébként a rendőrség, amely az elmúlt évek gazdálkodásáról szóló iratokat kért ki a színháztól, valószínűleg azt is vizsgálja, hogy a színház és az Operafesztivál Kht. közötti pénzmozgás törvényes volt-e, nem adott-e lehetőséget visszaélésekre. A rendőrség illetékese semmilyen információval nem szolgált. Hegyi Árpád Jutocsa Amerikában tartózkodik, emiatt nem értük el.

Egyébként a rendőrség, amely az elmúlt évek gazdálkodásáról szóló iratokat kért ki a színháztól, valószínűleg azt is vizsgálja, hogy a színház és az Operafesztivál Kht. közötti pénzmozgás törvényes volt-e, nem adott-e lehetőséget visszaélésekre. A rendőrség illetékese semmilyen információval nem szolgált. Hegyi Árpád Jutocsa Amerikában tartózkodik, emiatt nem értük el.

Halasi Imre, akit a legesélyesebb pályázónak tartanak, és akinek mind a szakmai bizottság, mind a kulturális bizottság a legjobbnak tartotta a pályázatát, úgy gondolja, mindenki tudja, hogy Müller Péter Sziámi pályázatának egyik kulcsszereplője. Így ne csodálkozzon senki, ha felmerülhet benne, hogy esetleg összefüggés lehet a pályázatában szereplő egyik személy lejáratása és az igazgatóválasztás között, de erre semmiféle bizonyíték nincs. Halasi tudja azt, hogy megint elkezdték szóba hozni az ő képviselői múltját. Tény, hogy négy évig a szocialista frakcióban ülő parlamenti képviselő volt. De reméli, hogy győznek a szakmai szempontok, és talán nagyobb súllyal esik latba, hogy harminchárom éve színházi ember.