Csilla, Noémi

Jótékonysági koncerthétvége

2003.02.21. 00:00

Programkereső

Valóságos jótékonysági koncertsorozat lesz a hétvégén a Zeneakadémián: szombaton 11-kor és 13 órakor harmadik éve rendezik meg a gyerekeknek szóló farsangi koncertet, vasárnap délután 4-kor a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők, este pedig a vak és gyengén látó gyerekek javára adnak hangversenyeket neves művészek.

A szombati farsangi koncert több-éves hagyomány már, a gyerekeknek szóló eseményre a Magyar Villamos Művek Rt. támogatásának köszönhetően a belépés díjtalan. Saint-Saens: Az állatok farsangja című műve áll ezúttal is a középpontban, és a szervezők reményei szerint a közönség lelkes részvételének köszönhetően az idén is jelentős menynyiségű játék gyűlik össze a hátrányos helyzetű gyermekek részére.

Vasárnap délután a Magyar Hospice Alapítvány támogatására lépnek fel neves hazai művészek. Az 1967-ben Angliában indult hospice mozgalom lényege egy, a már csak tüneti kezelésben részesített rosszindulatú daganatos betegek testi és lelki szenvedéseinek enyhítésére kialakított rendszer, mely a humánus kezelést, az emberi méltóság megőrzését tartja elsődlegesnek. Célja, hogy a gyógyíthatatlan betegségekben szenvedők életük utolsó szakaszát lehetőleg fájdalommentesen, de tiszta tudattal, szellemi és lelki erejük birtokában élhessék.

A koncert házigazdája Presser Gábor, aki többek között Debussy-darabot játszik az Amadinda ütőegyüttessel. Rajtuk kívül fellép még Klukon Edit és Ránki Dezső (Debussy: A faun délutánja, Ravel: Bolero), Gulyás Dénes és Vigh Andrea (Virágénekek, John Thomas: The Mistrels Adieu), Szakcsi Lakatos Béla, az egyes zenei blokkok között pedig Esterházy Péter tart felolvasást. A jótékonysági hangversenyt az Amadinda ütőegyüttes polinéz tradicionális zenével zárja.

A vasárnap esti koncert bevételéből a szervezők a főként vak és gyengén látó gyerekek oktatását támogató Fabini Teofil János Alapítvány munkáját szeretnék segíteni. Az est első felében Németh Tamás, a Bartók Béla zenei szakközépiskola tanára előbb az Ungaria zongoranégyessel, majd Perényi Miklós gordonkaművésszel játszik (műsoron Brahms-, Händel-, Mozart-, illetve Schumann-művek, közreműködik Szluka Lídia). A második részben pedig Érdi Tamás zongoraművész áll a középpontban, aki Chopin: g-moll balladája után Rolla Jánossal Mozart e-moll zongora-hegedű szonátáját, majd Bogányi Gergellyel Schubert f-moll fantáziáját adja elő.