Ervin

Már kapható a Djabe legújabb lemeze

2003.02.24. 00:00

Programkereső

Megjelent az Arany Zsiráf és eMeRTon díjas Djabe zenekar Táncolnak a kazlak című - Égerházi Imre festményeire komponált - új stúdióalbuma. A Gramy Records által kiadott lemez anyagát a Djabe hazai és külföldi turnén mutatja be.
9ace3602-bac0-4870-8af4-fd51eb529016

A world music kiemelkedő hazai képviselői ezúttal a magyar zenei kincsből merítettek elsősorban. Barabás Tamás és Égerházi Attila kompozícióit a nemrégiben elhunyt Égerházi Imre festőművész képei ihlették. Újdonság, hogy a szerzők között olvashatjuk a zongorista Kovács Zoltán és a hegedűs-trombitás Kovács Ferenc nevét is. A zenekar egyik alapítója, Sipos András ezúttal új színeket szólaltat meg ütőhangszerein. Banai Szilárd, a fiatal tehetséges jazzdobos egyre érettebben illeszkedik a Djabe arculatához, Kovács Zoltán ezúttal a szintetizátorok helyett akusztikus zongorán bizonyítja rendkívüli zenei tudását, Kovács Ferenc esetében pedig ezen a lemezen a hegedű dominál: karakteres, magyar, "parasztbarokk"" játéka alapvetően meghatározza az CD jellegét.

A Djabe most is több vendéget hívott albuma elkészítéséhez. A közreműködők közül ki kell emelni Steve Hackettet (Genesis), akinek gitárjátéka érdekes színnel gazdagítja az album hangzásvilágát, és Ben Castle-t (Sting, Marillion, The Brand New Heavies), aki szopránszaxofon játékával emeli a felvétel színvonalát.

A CD papírtokos csomagolásban kerül forgalomba. A lemezen nemcsak "meghallgathatjuk" a 14 festményt, hanem a kísérőfüzetben meg is tekinthetjük azokat.