Csilla, Noémi

Grammy-díjas a Takács-kvartett

2003.02.25. 00:00

Programkereső

A Takács-kvartett tavaly májusban megjelent Beethoven-lemeze vasárnap éjjel – a legjobb kamarazenei album kategóriájában – megkapta a világ talán legjelentősebb zenei díját, a Grammyt. Magyar szempontból már maga a jelölés is kiemelkedőnek számított, így meg kétségkívül szenzáció: magyar zenészeket ilyen megtiszteltetés még nem ért. Az Egyesült Államokban élő magyar–amerikai együttes legközelebb május 12-én lép fel Budapesten, a Zeneakadémián.

vonósnégyest 1975-ben még Budapesten alapította Takács Nagy Gábor, Ormai Gábor, Schranz Károly és Fejér András. 1983-ban tették át székhelyüket a Colorado állambeli Boulderbe, a legenda szerint azért, mert ottani mecénásuk csak abban az esetben támogatta őket, ha megszerzik az amerikai állampolgárságot. (Állítólag attól félt, hogy az általa rendelkezésükre bocsátott patinás – és méregdrága – hegedűket a szocialista Magyarországon esetleg államosítják.)

A kvartettben ma már csak két magyar muzsikus van, a fiatalon elhunyt Ormai Gábort és a kilencvenes évek közepén kivált névadó Takács Nagy Gábort az amerikai Edward Dusinberre első hegedűs és Roger Tapping brácsás váltotta fel.

A most Grammy-díjat kapott Beethoven-album egy hármas sorozat első darabja. A Deccánál kiadott dupla lemez – amelyen a zeneszerző úgynevezett középső korszakbeli négy vonósnégyesét adják elő – korábban már elnyerte a világ legjelentősebb angol szaklapja, a Gramophone kamarazenei kategória díját. Az idei év második felében megjelenő újabb lemezükön Beethoven korai vonósnégyeseit adják elő, a jövőre tervezett tripla CD-n pedig a zeneszerző késői korszakának ilyen jellegű műveit.