Márk

Az "Állóképesség" hullámai

2003.03.03. 00:00

Programkereső

Fáy Miklós a Népszabadságban megjelent, Schiff András Bach-hangversenyéről írt kritikája először "csak" kilenc kollégának szúrt szemet - ám lassan úgy tűnik, lassan a kritika kritikájának a kritikája is megkapja a maga kritikáját...
75883b07-4209-41ef-9ee8-a8b44d03bbfd

A február 13-án "Állóképesség" címmel megjelent Fáy-kritkát egy hirdetésként feladott nyílt levél követte (Népszabadság, február 21.), amelyben kilenc hazai zenekritikus megkövette Schiff Andrást a cikk sértő hangvétele miatt. A vita a február 28-i Élet és Irodalomban folytatódik: a kritika kritikájának megítélésre öt szerző: Váncsa István, J. Győri László, Molnár Gál Péter, Végső Zoltán és Rényi András vállalkozott.

Az ominózus nyílt levél tartalma az alábbiakban olvasható.

"Önt megsértették. Az Ön legutóbbi hangversenyéről e lapban megjelent írás hangvételén mindnyájan megütköztünk és felháborodtunk.

Mi úgy gondoljuk: művészi álkotásokat létrehozni magasrendű szellemi tevékenység, ezeket kritizálni pedig csakis e tevékenység értékének tudatában szabad.

Mi úgy gondoljuk: a kritikának a művész és a közönség közti kommunikációt, nem pedig írója önkifejezési vágyát kell szolgálnia.

Mi úgy gondoljuk: a művésznek, a közönségnek és az olvasónak egyaránt joga van ahhoz, hogy a kritika hiteles legyen.

Mi úgy gondoljuk: e hitelesség a kritikus felkészültségén és felelőségérzetén alapul.

Mi úgy gondoljuk: e felelőségérzet vezérli a kritikusokat abban, hogy véleményének kifejtése ne csapjon át az emberi méltóság megsértésébe.

Mindezek miatt mi, magyar zenekritikusok úgy gondoljuk: kötelességünk Önt megkövetni.”

Az aláírók: Csengery Kristóf, Dalos Anna, Farkas Zoltán, Halász Péter, Kerényi Mária, Kovács Sándor, Mácsai János, Molnár Szabolcs és Retkes Attila