Eszter, Eliza

Budapesti Tavaszi Fesztivál - programajánló

2003.03.03. 00:00

Programkereső

Felsorolni is nehéz lenne 18 nap majdnem száz eseményét. Összművészeti fesztivál lévén, koncertek, színházi és táncelőadások, kiállítások várják a közönséget 55 helyszínen. Mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál történetében mindig, ezúttal is a legjobb hazai és külföldi művészek kaptak meghívást a programsorozatra.
461f6dac-290b-416e-b821-5c4b777273bc

Mi más lehetne az eseménysorozat nyitóhangversenye, mint egy tavaszköszöntő koncert. Britten Tavaszi szimfóniáját és Kodály Budavári Te Deum című művét nem kisebb karmesteregyéniség dirigálja, mint a brit Malcolm Goldring. A következő napon pedig nem kevésbé híres kollégája, Lorin Maazel áll majd a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara élén, mely Brahms, Ravel és Richard Strauss műveit szólaltatja meg. A hannoveri Észak-Német Rádió Zenekara Hindemith, Csajkovszkij és Beethoven kompozícióit játssza a Zeneakadémián.

Európa egyik vezető régi zenét játszó együttese, a La Stagione Frankfurt a II. Erzsébet királynő által a Brit Birodalom Parancsnoka kitüntetéssel elismert csellistával, Steven Isserlissel lép fel. A művész március 26-án, zeneakadémiai koncertjén a koraklasszika két nagyszerű és igen népszerű versenyművét, C. Ph. E Bach és Haydn kompozícióit adja elő.
A neves külföldi zenekarok sorát erősíti a Litván Nemzeti Szimfonikus Zenekar, mely dirigensét, a 70 esztendős Krzysztof Pendereckit köszönti. A mester maga vezényli műveit az együttes élén. Eljön a fesztiválra A Camerata Salzburg, méghozzá Haydn kompozícióival, Sir Roger Norrington kamresterrel. Különlegesség az isztambuli Cemal Reoit Rey Szimfonikus Zenekar hangversenye. A mai napig az egyetlen kizárólag városi fenntartású török együttes a Pesti Vigadóban Ferit Tüzün Esintiler című művét, Ulvi Cemal Erkin Hegedűversenyenyét, illetve Csajkovszkij: 4. (f-moll) szimfóniáját játssza. Vezényel a zeneszerzőként is tevékenykedő Orhan aallıel, a koncert szólistája Cihat Askin hegedűművész.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál utolsó előtti napján kerül sor az idei programsorozat talán legjelentősebb kortárs zenei eseményére. A BBC Szimfonikus Zenekarának élén, mely korunk muzsikájának elkötelezettje, ezúttal Eötvös Péter áll majd, aki Debussy A tenger című műve mellett saját kompozícióit vezényli, a zeroPoints és a JetStream magyarországi bemutató. Előbbi alkotás a 2001-es év lemezsikere volt, elnyerte a Gramofon magazin díját, utóbbi mű premierje pedig néhány napja, február 13-án volt, ekkor is a BBC együttese játszotta.

Természetesen a magyar sztárzenekarok sem hiányoznak a programból. A már említett, „születésnaposokon” kívül fellép például a Budapest-Tokyo Ensemble, méghozzá egy nem mindennapi produkcióval. Mozart B-dúr szerenádja mellett Sztravinszkij A katona története című művét adják elő szcenírozott előadásban. A művet Almási-Tóth András állítja színpadra, közreműködik: Hirtling István, Hevér Gábor, Almási Sándor, Sungeun Lee.

Visszatérő szereplője a fesztiválnak a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, melynek hangversenye idén nem csak azért különleges, mert az együttes tizedik születésnapját ünnepli, hanem azért is, mert a karmesteri pulpituson Sir Neville Marriner áll majd. Kocsis Zoltán, francia sztárvendégekkel, s persze a Nemzeti Filharmonikusokkal mutatja be, méghozzá oratóriumszerűen Hector Berlioz Rómeó és Júliáját. A kétszáz esztendeje született francia mesterre a MÁV Szimfonikus Zenekara egy templomi koncerttel emlékezik. A Krisztus gyermekkora című oratóriumot Pál Tamás dirigálja, közreműködik: Somogyi Eszter, Réti Attila, Timothy Bentch, Ionel Pantea, Szécsi Máté, Palerdi András, Gergely Péter és a Nemzeti Énekkar.

Bár a BTF gerincét továbbra is a komolyzene adja, egyre nagyobb számban vannak jelen a programsorozatban a dzsesszprodukciók – mégpedig nem is akármilyenek. Közösen koncertezik például David Liebman és a Budapest Jazz Orchestra. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban közös estjükön tulajdonképpen négy nagyágyú lesz jelen. Először is a világ egyik legjobb dzsessz-szaxofonosa, David Liebman, illetve a Budapest Jazz Orchestra, mely a táncparketten kívül a hangversenytermekben is rendre helyt áll kortárs zenei produkciókkal. Ezúttal művészeti vezetőjük, Fekete-Kovács Kornél két szerzeményét is eljátsszák: a Budapest Jazz Suite-et és A Vándort. S záróműsorszámuk sem lesz akármi. Eötvös Péter Paris – Dakar című szerzeményét hallhatja a közönség. Szokatlan zárás egy amúgy sem mindennapi estén: egy big band és egy kortárs zeneszerző találkozása…

Ugyancsak műfajok keveredéséről, dzsessz és világzene randevújáról van szó egy másik eseményen, szintén az Urániában. Frank London New York-i trombitás-zeneszerző és a hazánkban élő, örmény származású tangóharmonikás David Yengibarian lép fel közös estén a BTF-en.