Fülöp, Evelin

Bécsi szeletek

2003.03.11. 00:00

Programkereső

A tavalyi előadások sikerén felbuzdulva Bécsben az idén is megrendezik a Könnyű csomaggal című koncertsorozatot, amely azoknak a fiatal, XX. századi zeneszerzőknek állít emléket, akik menekülni kényszerültek a nácizmus elől. Az első koncertet február 26-án Kicsi lett a világunk. Zene és szövegek Theresienstadtból címmel azon művészek emlékének szentelték, akiknek már nem sikerült elmenekülniük, és a theresienstadti gettóban elképzelhetetlen körülmények között szerveztek előadásokat, kabaréjeleneteket. A sorozat második darabja Budapest fényei címmel március 26-án következik. Többek között Ábrahám Pál, Kálmán Imre, Pártos Ödön, Rózsa Miklós és Weiner Leó műveiből csendülnek majd fel részletek. A harmadik, április 9-i koncert mottója: Exodus. Ausztria Hollywoodban. A programban itt is szerepel Rózsa Miklós neve, mellette pedig olyan, Amerikában világhírűvé vált bécsi kollégáié, mint Ernst Gold vagy Max Steiner. (Az előadások helye: Radio-Kulturhaus, 1040 Bécs, Argentinier-straße 30A.)

Bécsnél csak Zürich szebb, tisztább és biztonságosabb – derül ki a Mercer Human Resource tanácsadó cég leg-frissebb életminőség-tanulmányából, amelyben a világ 215 városát vették górcső alá. A helyezés gazdasági jelentősége az, hogy sok nemzetközi nagyvállalat a Mercer-rangsort is figyelembe véve dönt arról, hová telepítse leányvállalatát. A biztonság és a környezet minősége főleg a jövő ágazatait képviselő biotechnológiai illetve high-tech cégek terjeszkedési terveiben szerepelnek legfontosabb tényezőkként.

A tervek szerint 2008-ban kezdi meg működését az az új vízmű, amely az osztrák főváros vízellátásának harmadik pillérét alkotja majd. A mintegy 90 millió eurós beruházással Bécs 22. kerületében megvalósítandó, a talajvizet hasznosító vízműnek különösen fontos szerepet szánnak az aszályos nyári hónapokban, valamint esetleges katasztrófahelyzetekben. A legmodernebb környezetvédelmi technológiákkal felszerelt, két lépcsőben megépítendő Kleehäufel-létesítmény naponta 232 ezer köbméter vizet termel majd.