Emil, Csanád

Kinek van erre energiája?

2003.03.13. 00:00

Programkereső

Király Csaba Liszt-sorozata a kőbányai Szent László-templomban

A nagy rekonstrukció nyomán kívül-belül varázslatosan megújult kőbányai Szent László-templomban rendezett hangversenyeknek köszönhetően az elmúlt években fellendült a főváros X. kerületének zenei élete. A magyar millennium évében korszerűsített és kibővített, pompás Rieger orgonán megszólaló hangversenyek, valamint a templom Varsányi István karnagy által vezetett kórusának rendezvényei jelentősen gazdagítják a városrész kulturális életét.
Az idei újdonság: Király Csaba zongora- és orgonaművész előadásában hat koncerten felcsendül Liszt Ferenc valamennyi orgonaműve és orgonára írott átirata. A sorozat első estjén, március 16-án, vasárnap 19 órakor többek között elhangzik a monumentális Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen és a Szent Erzsébet-legenda is. A sorozaton ritkaságok is hallhatók majd, mint például a B-A-C-H fantázia és fúga, amelynek két verzióját is eljátssza a kiváló orgonista. A további koncertek időpontjai: május 4., június 8., augusztus 31., szeptember 21., és a záró hangverseny október 12. A mintegy hat- órányi zenei anyag tolmácsolásában a templomi kórus is közreműködik. A Magyar Rádió felvételei alapján két CD-re való válogatás készül az önkormányzat jóvoltából. Jó hír az orgonamuzsika híveinek, hogy a széria minden estjére ingyenes a belépés, a felajánlott adományokat a templom javára fordítják.
Király Csabától megszokhattuk, hogy minden esztendőben tartogat valami kuriózumot a nagyérdemű számára. Lapunkban beszámoltunk arról, hogy eljátszotta már Bach összes orgonaművét Budapesten és Dunaharasztiban. Jelenleg is tart a Liszt Ferenc összes zongoraművének nyolcvan koncertet magába foglaló, nem mindennapi monstre vállalkozás. A tíz évre munkát adó széria 2001-ben indult, március 22-én a régi Zeneakadémia hangversenytermében folytatódik a rapszódiákkal. A sokoldalúságáról ismert zeneművész feladatai nemrég megsokasodtak: lapunknak beszámolt arról, hogy 2002 májusa óta a Szent László-templom kórusának orgonakísérője, tavaly szeptembertől pedig tanári pályáján is jelentős állomáshoz érkezett: a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán a zongora tanszak vezetésére kérték fel. Jelenleg a doktori diszszertációján dolgozik a többgyermekes családapa.