Bernát, Felícia

ThankYou 2.0 - fizess processzorral a zenéért!

2003.03.16. 00:00

Programkereső

Mit tehet az ember, aki nem a kiadók zsebét akarja tömni a megvásárolt lemezek árával, ugyanakkor kedvenc előadóit sem szeretné meglopni az illegális kópiák kalózletöltéseivel? Használja például a ThankYou 2.0-át!
4be98514-e2b7-43a3-8488-420ff50131c3

Egy holland internetes cég egy olyan programmal állt elő, amely a peer-to-peer hálózatok két eddig is létező felhasználási módját házasítja össze. A "The Honest Thief" nevű project egyrészről egy hagyományos, a Kazaa-hoz hasonló fájlmegosztó ("file-sharing") alkalmazást tartalmaz, amely révén a felhasználók szabadon csereberélhetik egymás között a publikussá tett adataikat - legyen szó MP3-as zenékről, képekről, szoftverekről, vagy akár teljes videókról.

A másik funkció a "SETI@home"-ként ismert hálózatos alkalmazást takarja. Ismeretes, hogy egy átlagos felhasználó csak egy töredékét használja ki számítógépe számítási kapacitásának. A SETI@home program a hozzá csatlakozott magánszemélyek és intézmények számítógépeinek processzoridejét teszi hasznossá: miközben mi gépelünk, számítógépünk a háttérben a csillagászati kutatást végző rádióteleszkópok adatait dolgozza fel, földönkívüli civilizációkra utaló jelek után kutatva.

A ThankYou 2.0 felhasználói tehát fel nem használt processzoridejükkel "fizetnek" a rendszer üzemeltetőjének - s rajta keresztül az előadóknak. Bár jogilag ez a megoldás jelenleg nem tűnik túl megalapozottnak, az ötlet legalábbis szellemes - s ki tudja, egyszer talán életképes is lesz.