Bernát, Felícia

Snétberger: Balance

2003.03.17. 00:00

Programkereső

Snétberger Ferenc mesteri gitárjátéka a hallgatót a jazz, a flamenco, a cigány népzene és a komolyzene világának mezsgyéin kalauzolja el a művész egyéni hangjához. Improvizatív muzsikájának fontos eleme a számos virtuóz passzázs, díszítő futam és az egyes szerzeményeken belül a témák ritmikailag, érzelmileg változatos variációinak bemutatása.
2962c78b-750d-472c-b3ae-062bbfc6709d

A Balance koncertalbum, sajátos hangulata van tehát minden rajta hallható, korábbi lemezeken már megjelent számnak is. Hiszen a zenész számára minden előadás rögtönzés, más a muzsika fogadtatása, a közönség reakciója Berlinben, Palermoban vagy éppen Budapesten. Némi elfogultsággal talán elmondható, hogy egy cseppnyivel több „vér”, lüktetés érződik Snétberger Magyarországon készült felvételein, mint a Balance berlini hallgatóság előtt eljátszott számainak előadásmódján. Hozzá kell azonban tenni, hogy az albumot a művész nemrég elhunyt édesapja emlékének ajánlja, ehhez a szomorú alkalomhoz illő a cédét nyitó Autumn Leaves című ballada is. A közismert standardet tangós ritmusok követik, majd az „Obsession” jazzes taktusai kezdenek szólni. A középső, Song to the East című szám talán a lemezen hallható legjellegzetesebb példája annak a történetmesélős játékstílusnak, ami annyira jellemző szerzőjére. Egymást követik benne a lassú és gyors részek, melyek során hol akkordfűzésben, hol pedig kristálytiszta szólamokban bontakoznak ki a téma variációi. A már címében is beszédes „Gypsy” hagyományőrző melódiája rögtön megérinti a hallgatót, bensőséges dallamait pedig még személyesebbé teszi csöndes, lírai bevezetője. A teljes felvétel zenei anyaga a profi stúdiómunkáról árulkodó gyönyörű gitárhangzás által válik még értékesebbé és élvezetesebbé.

A lemez különlegessége a rajta utolsóként, mintegy ráadásként szereplő szám, J. S. Bach Kunst der Fuge (Contrapunctus I) című szerzeményének adaptációja, mely nemcsak tisztelgés a gyermekkor óta szeretett mester előtt, hanem egyfajta kísérlet és ízelítő is. Snétberger Ferenc ugyanis évek óta tervezi saját Bach-gitárátiratainak megjelentetését, ám ezt körültekintő gondosság előzi meg, melynek részeként a muzsikus önmagával és a hallgatóközönséggel szembeni tesztje gyanánt hallgathatjuk a korongot záró felvételt.

Snétberger Ferenc: Balance.
ENJA Records, 2002