Dezső

A Rádiózenekar ünnepi hangversenye

2003.03.23. 00:00

Programkereső

Két fontos és nevezetes évfordulót ünnepel a Rádiózenekar 2003-ban: az együttes hatvanadik és Vásáry Tamás hetvenedik születésnapját. Az eseményt a Budapesti Tavaszi Fesztivál 2003. március 25-i ünnepi hangversenye foglalja díszes keretbe.
e946e00f-a0a8-4011-add1-2b6383568f34

A Zeneakadámia Nagytermében elhangzó koncertet egyenes közvetítésben hallhatjuk a Bartók adón is. A hangverseny műsora:

Mozart: Figaro házassága – nyitány
D-dúr hangversenyrondó, K. 382.
Dáriusz veresége (Mentre ti lascio) – hangversenyária, K. 515.
Don Giovanni – Leporello áriája I. felvonás
Beethoven: IX. szimfónia

Közreműködik: Tokody Ilona, Németh Judit, Fekete Attila, José van Dam (ének) a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara, zongorázik és vezényel Vásáry Tamás.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara 1943-ban a Rádió akkori főzeneigazgatója, Dohnányi Ernő akaratából nyert életet, s első, az akkori Városi Színházban e néven adott hangversenyét maga az alapító mester vezényelte, illusztris közönség előtt. Érdemes talán megemlíteni, hogy a világhírű Dohnányi ez idő tájt már nagy figyelemmel kísérte egy csodagyerek első szárnypróbálgatásait: ezt az ifjú zongoristát Vásáry Tamásnak hívták.

A másik ünnepelt, Vásáry Tamás, Kodály egyik legkedvesebb növendéke, tanársegédje 1956-ban emigrálni kényszerült, s világ-karriert futott be zongoristaként. Óriási repertoárt játszott lemezre, adott elõ a világ minden nagy fesztiválján és hangversenytermében, de lelke mélyén karmester-pályára vágyott.

A nagy egymásra találás ideje, a két párhuzamosan futó pálya egybeolvadása 1992-ben jött el. Az első közös koncertet azóta több száz követte, s a Magyar Rádió közszolgálati, kulturális misszióját követve tette és teszi lehetővé e két nagy zenei kvalitás együttműködését.