Hella

A Nibelung-ének eddig ismeretlen részleteire bukkantak

2003.03.28. 00:00

Programkereső

Ausztriában, a Zwettl Apátság levéltárában bukkantak rá a Nibelung-ének eddig ismeretlen szövegrészeire. A hírek szerint egy 3x5 és egy 3x8 centiméter alapterületű, XII. századi pergamendarabról van szó.

Charlotte Ziegler történész elmondása szerint a szövegek nagyon nehezen olvashatók. "Meggyőződésem, hogy a múltban valaki már megtekintette őket" - tette hozzá Ziegler.

Azt eddig még nem lehetett minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy vajon honnan származnak ezek a szövegtöredékek.

A Nibelung-ének XII. századi középfelnémet hőseposz. Szerzője ismeretlen. A mű - eddigi ismereteink szerint - 39 versszakból áll. Hatása és irodalmi utóélete elsősorban a több mondakörből (alsófrank, burgund, hun, keleti gót) merítő történetnek köszönhető.

A Nibelung mondakör a germán-skandináv mitológiában Sigurd, vagyis Siegfried személyéhez fűződő hősmondakör. Nagy jelentőségű későbbi feldolgozása Richard Wagner zenedrámája, a Nibelung gyűrűje című tetralógia.

1998 januárban már rábukkantak a Niebelung-ének töredékeire a Duna-menti Melk Apátságban. Míg azonban azok a XIII. századból valók, addig a most előkerült töredékek régebbiek náluk.