Hella

Az Operaház mesterművészei

2003.03.28. 00:00

Programkereső

A Magyar Állami Operaház mesterművésze díjakat - a kulturális tárca ez évben alapított elismerését - kedden nyújtotta át Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere az intézményben rendezett ünnepségen.
3ef1e32b-5dd1-4fe8-b474-169dbe9a094c

A tárca vezetője köszöntőjében úgy fogalmazott: számára is ismeretes, mennyire jóleső érzés a művészi munkát jutalmazó taps, a közönség visszajelzése. Hozzáfűzte: mindezt intézményesíti a mesterművész-díjak átadása.

A kulturális miniszter ez év februárban megjelent rendelete szerint a díj kimagasló művészeti tevékenység és a magyar operakultúra szolgálatának elismerésére adományozható. A mesterművész-díjra Kossuth-díjas, örökös tag balett-táncosok az 50., az operaénekesek a 60., a karmesterek rendezők, karigazgatók és tervezők pedig a 65. életévük betöltése után jogosultak.

Az utóbbi kategóriában Békés András rendező, Lukács Ervin karmester, Márk Tivadar tervező, Seregi László koreográfus, rendező és Szinetár Miklós részesült a kitüntető címben. A mesterművész-díjas operaénekesek: Komlóssy Erzsébet, Takács Paula, Ilosfalvy Róbert és Melis György. A balett-művészek közül Kun Zsuzsa, Orosz Adél, Pongor Ildikó (2003 júniusában éri el a korhatárt), Dózsa Imre és Havas Ferenc kapta meg a díjat tanúsító okiratot.

A kitüntetettek életművük elismeréseként - 2003. január 1-jétől visszamenőleg - havi bruttó 500 ezer forintos javadalmazásban részesülnek. A mesterművész-díjjal összefüggő kiadások fedezetéről, valamint a díj értékállóságának megőrzéséről - a miniszteri rendelet értelmében - az Operaháznak kell gondoskodnia.

Mint arról Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház főigazgatója korábban nyilatkozott: megbízatásának lejártáig nem tart igényt az illetményre.