Konrád, Tivadar

Joshua Bell és Kocsis a Zeneakadémián

2003.04.04. 00:00

Programkereső

Április 7-én este Mendelssohn népszerű e-moll hegedűversenyének szólistájaként a világhírű amerikai hegedűművész, Joshua Bell lép fel a Kocsis Zoltán vezényelte Nemzeti Filharmonikusokkal.
7360a8da-10fc-4264-b01c-2c03a6d5b4cf

Az előadás érdekessége, hogy a művész az első tétel közismert kadenciája helyett a saját változatát játssza. A versenymű előtt a megalakulásának 80 éves évfordulóját épp a napokban ünneplő Nemzeti Filharmonikus Zenekar Ravel Nemes és érzelmes keringőit szólaltatja meg, a szünet után pedig – a Nemzeti Énekkar közreműködésével – Rahmanyinov Három orosz dala hangzik el, s a hangverseny Dvooák VIII. szimfóniájával zárul.

A húsvét előtti napokban a Nemzeti Filharmonikusok Hamar Zsolt vezényletével kétszer is előadják Bach János-passióját a Pesti Vigadóban. Április 17-én este a Somogyi-bérlet utolsó koncertjeként, két nappal később pedig az ifjúsági bérlet harmadik, záró hangversenyeként – ekkor Geszti Péter és Batta András kalauzolásával és M. Kecskés András pantomimművész közreműködésével a mű keresztmetszetét mutatják be.