György

Net-ajánló: Operabase

2003.04.07. 00:00

Programkereső

Az operaimádók valóságos Mekkája ez az oldal, bizonyítva azt a sejtésemet, hogy a „legelvetemültebb” és legelszántabb komolyzenei rajongótáborral az opera műfaja büszkélkedhet.
b74446c5-c0cc-4c0b-8ce7-8935ac92c9b8

A hat (!) nyelven kommunikálni képes www.operabase.com nem csak tengernyi információt tartalmaz, hanem képes azokat a legkülönbözőbb szempontok szerinti lekérdezésekben a látogatók elé tárni. Jó példa erre az előadások – az oldal saját állítása szerint több mint 65 ezer (!) tételt tartalmazó – adatbázisa: kereshetünk, szűrhetünk címre, szerzőre, helyszínre, dátum-intervallumra, s külön lehívhatjuk az ősbemutatók, a ritkaságszámba menő előadások listáját. Az adatbázis ráadásul gyors is: a következő hónap operaelőadásait (199 városban 1528 előadás) egy szempillantás alatt a képernyőre varázsolta – bár némi üröm az örömben, hogy Magyarországról csak a február 22-i Otello volt megtalálható a listában.

Az énekes-adatbázis szintén lenyűgöző méretű, a b betűt kiválsztva nem kevesebb, mint 1224 előadó neve tárult a szemem elé. „Természetesen” bármelyik névre rákattintva elérhetjük az adott énekeshez tartozó valamennyi előadás adatait, azazhogy hol, mikor, melyik operában, melyik szerepet énekelte, illetve fogja énekelni... Az operaszínházak katalógusa is terjedelmes, ráadásul számos egyéb adatot is megtudhatunk a helyszínekről: pontos címet, telefonos és internetes elérhetőségeket, de sokszor még az ülőhelyek számát és az elfogadott hitelkártyák típusát is! Aki szereti a földrajzot, annak még a listákkal sem kell bajlódnia, elég rákattintani a térképeken (számos van belőlük) a megfelelő városra. Mindezek után szinte megkönnyebbülésként olvastam a médiakatalógus keresőjénél a szerkesztők szabadkozását, hogy egyelőre „csak” a Decca, az EMI és néhány kisebb kiadó katalógusa található az adatbázisban... A strukturált és döbbenetesen gazdag linkgyűjtemény, valamint az e témában abszolút etalonnak számító Grove-lexikon teljes évforduló-adatbázisa (!) már csak hab az Operabase digitális tortáján. Az oldalról csupán az nem derül ki, hogy kik, mi módon – és kinek a megbízásából – vadászták össze és vitték fel adatbázisba ezt a rengeteg adatot, de egy biztos: az Operabase vitathatatlanul és magasan a legjobb az operaoldalak között.