Márk

Julius Caesar és a Halászlányok

2003.04.10. 00:00

Programkereső

Május folyamán két izgalmas opera - Händel talán legismertebb, valamint Haydn egyik alig ismert színpadi műve - kerül színre a Magyar Állami Operaház Operastúdiósainak előadásában a Thália Színházban.
388be764-2a26-45cf-8124-c10161174f73

Joseph Haydn Halászlányok című operáját május 12-én, 13-án és 14-én Fehér András rendezésében, Georg Friedrich Händel: Julius Caesar című művét pedig május 25-én és 27-én, Kerényi Mihály rendezésében mutatják be. Mindkét darabot Oberfrank Géza dirigálja, közreműködik a BM Duna Szimfonikus Zenekar.

A két operát előadó stúdiósok: Boross Csilla, Cserhalmi Ferenc, Hábetler András, Haramza László, Huszár Anita, Kóbor Tamás, Kolonits Klára, Létai Kiss Gabriella, Mitilineou Cleo, Molnár Zsolt, Pérchy Kornélia, Péter Cecília, Révész Rita, Xavier Rivadeneira, Rőser Orsolya, Sabine Schilling és Zsigmond Géza.

Händel: Julius Caesar

Julius Caesar Pompeius seregeit üldözve eljut egészen Egyiptomig. Ptolemaios, Egyiptom királya lefejezteti a menekülő Pompeiust, remélve, hogy cselekedetével megnyeri Caesart a saját harca számára, amit hugával, Cleopátrával vív a hatalomért. A nemes lelkű Caesar elítéli az egyiptomi király tettét - de maga sem veszi észre, hogy később, az álruhás Cleopátrába beleszeretve, belekeveredik a testvéri viszályba. Sextus, Pompeius és Cornelia fia, apja legyilkoltatásáért bosszút esküszik Ptolemaios ellen. Cleopátra ügyesen egyesíti az ifjú szándékát saját törekvéseivel, s ahogy Caesart, úgy őt is eszközként használja hatalmi harcában. A gyűlölködések és ravaszkodások addig forronganak a mélyben, mígnem kitör egy újabb háború…

Haydn: Halászlányok

Olaszhon eldugott tengerparti tanyájára egy napon pompázatos hajócska érkezik. Utasa azt a hercegi lánykát jött felkutatni, akit húsz évvel ezelőtt egy szolga – még mint néhány hónapos csecsemőt- épp e tájra menekített, hogy a trónbitorló Oresztész bosszújától megmentse.