Konrád, Tivadar

Belcanto és spagettirock

2003.04.12. 00:00

Programkereső

Patrizio Buanne budapesti dalestje az ötvenes-hatvanas évek olasz előadóinak slágereire épül

Amikor először lépett közönség elé Magyarországon, nyomban meghódította a jelenlévőket. Katia Ricciarelli mellett szerepelt sztárvendégként a tavalyi Operabálon, de mindenki őrá figyelt. Telt baritonja betöltötte a termet, nem akadt, aki kivonhatta volna magát személyiségének varázsa alól. Patrizio Buanne alig huszonöt éves, de tizenkét esztendeje van a színpadon, és Bécstől Las Vegasig, Rómától Münchenig népszerű színészként-popénekesként ismerik.

Igazi nagy rajongótáborra azonban karácsonykor tett szert, amikor Viva Las Vegas show-ján Frank Sinatra, Dean Martin, Elvis Presley slágereit idézte fel az Operettszínházban. Miután „kinőtte” az Operettszínház termét, Viva Rock ’n’ Roll című, új showműsorát, immár a kétezer férőhelyes Budapest Kongresszusi Központban tartotta tegnap este. Mint lapunknak elmondta: hozzánk, magyarokhoz közel állónak érzi magát, mert temperamentumunk hasonlít az olaszokéhoz. Patrizio Buanne apja olasz volt, a magyarok iránti szimpátiát lengyel anyjától hozta magával. Mint kiderült, Bécsben járt iskolába, ott aratta első sikereit már kisgyermekkorában. Az iskolában tanult meg angolul, franciául és spanyolul – máig a nyelvtanulás a hobbija. Most hősiesen küzd a magyar nyelvvel, amit minden eddiginél nehezebbnek tart. Mint mondja: apja arra tanította, ha csak néhány szót (köszönöm, kérem, jó napot) megtanul egy nyelven, mindenütt otthon érezheti magát a világon. Persze nem állt meg ennél a négy, barátságos szónál. Ez a nyitottság határozza meg szokatlanul közvetlen lényét is, kommunikációs készségét, s minden bizonnyal hozzájárult hallatlan népszerűségéhez is. Sokfelé megfordul. Megvan az adottsága arra, hogy beleilleszkedjék az adott légkörbe, s mindenkivel hamar megtalálja a közös hangot. Szerinte nagyon fontos, hogy az emberek megtanuljanak együtt gondolkodni, így könnyebb együtt játszani és együtt énekelni is. Az igazi kommunikáció mentes az arroganciától, az előítéletektől és a sznobériától – mondja.
Élete legnagyobb élményeként emlékezik vissza a pápa 1997-es krakkói látogatására, ahol a 46. eucharisztikus kongresszuson őt kérték föl, hogy a nyitómisén, 85 ezer ember előtt egy egyházi dalt elénekeljen.
Arról kérdezem, nem vonzotta-e az operaénekesi pálya. Nem – válaszolja –, mivel sokkal szélesebb skálán énekelhet a maga egyéni műsoraiban, mint egyetlen szerepen belül. Buannénak valóságos rajongótábora alakult ki, új koncertjének műsorát már korábbi hangversenyének „tetszésindexe” szerint alakította ki. Mivel a legnagyobb sikert az olasz és a rock and roll-számok aratták, mostani koncertje az 50–60-as évek olasz világára és Patrizio kedvenc rock and roll-előadóinak slágereire épült. Innen a tréfás cím: Spaghetti alla Rock ’n’ Roll. Persze, gondoltak azokra is, akik nem hallották korábbi műsorát, ezért ízelítőt adnak a „Viva Las Vegas Show” világából, és felidézik Frank Sinatra legkedveltebb slágereit, amelyben sztárvendégként működik közre a Cotton Club Singers, s közösen adják elő a híres olasz számot, a Viva la Mammát. A koncerten a kiváló magyar hangszeresekből összeállított 13 fős zenekar kíséri a fiatal olasz énekest, az 50–60-as évek autentikus hangzásáról pedig a The Bells doo-wop vocal quartett gondoskodik.
Patrizio Buanne rajongói egyébként viszontláthatják kedvencüket az olasz televízió RAI 1 csatornáján a nemrég indított, új zenés show műsorvezetőjeként is.