Emma

Mitilineou Cleo a miskolci nyertes

2003.04.14. 00:00

Programkereső

Mitilineou Cleo (szoprán) énekesnő nyerte az idei Bartók+… Miskolci Nemzetközi Operafesztivál énekversenyét, amelynek ünnepélyes díjkiosztó gáláját szombaton tartották meg. A második helyezett Bretz Gábor (basszus), a harmadik Szabó Veronika (szoprán) lett.

A verseny győztese, Mitilineou Cleo Theszaloníkiben született, Cipruson nőtt fel. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2000-ben diplomázott. Az ifjú szoprán, aki második éve a Magyar Állami Operaház stúdiójának tagja, tavaly debütált sikerrel az Erkel Színházban Gounod Rómeó és Júliája főszerepében. Azóta több produkcióban – Don Carlos, A megmentett város, A törpe – hallhatta a budapesti közönség. A számos nemzetközi versenyen eredményt elért énekesnő lapunk érdeklődésére elmondta: a miskolci verseny számára óriási lehetőség, jelentős állomás pályája elején.
– Az énekverseny idén országos méretű volt, de szeretnénk nemzetközivé tenni – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Marton Éva. A fesztivál vezetősége azt tervezi, hogy az egyik évben Marton Éva mesterkurzusát, a másikban a nemzetközi énekversenyt tartják meg.
A mostani versenyen a három fordulóban az operairodalom széles skálájából választhattak a fiatalok, a barokktól a kortárs zenedrámákig tetszésüknek, felkészültségüknek megfelelően mutathaták be tehetségüket. A rendezvényt értékelve Marton Éva a hiányosságok között említette a stílusok precíz ismeretét – ezen a téren is szakmai segítséget szeretne nyújtani a pályakezdő énekeseknek a nyári kurzusokon.