Csilla, Noémi

A Fazioli-zongorák titkai

2003.04.17. 00:00

Programkereső

Budapesten tartják minden tavasszal a világhírű Fazioli-zongorák saját rendezvénysorozatát, a Budapesti Fazioli Zongorafesztivált. A záró hangversenyt a hangszerek alkotója, Paolo Fazioli személyes jelenlétével is megtisztelte, ez alkalomból nyilatkozott lapunknak.

Stradivari neve még azok előtt is ismert, akik egyébként nem járatosak a zenében. Paolo Fazioli és szakemberekből álló csapata az észak-olaszországi Sacilében olyan zongorát alkotott, amely méltó párja Stradivari híres mesterhegedűinek. A két hangszermárkában nemcsak a kiváló minőség, hanem a felhasznált fa típusa is közös: mindkettő a Sacilétől közel száz kilométerre található Fiemme-erdő különleges lucfenyőiből készült.
Fazioli, akinek a Magyar Hangszerész Szövetség öt éve a tiszteletbeli aranykoszorús mester díjat adományozta, két, látszólag eltérő szakmában szerzett diplomát: egyszerre zongorista és mérnök. Ő azonban nem találja különösnek a párosítást, kisgyermekkorától zenésznek készült, s a pesarói Rossini konzervatórium mellett a családi elvárások és jó reálképességei miatt a mérnöki kart is elvégezte. Mivel mindkét szakterületét szerette, ötvözte zenei és mérnöki tudását, és zongorakészítő, faipari, valamint hangtechnikai szakemberek segítségével kifejlesztette azt a technológiát, amelynek segítségével jelentős mértékben javítani tudja a zongora hangjának minőségét. Segítette ebben kielégíthetetlen igényessége és a tökéletesség utáni állandó vágyakozása.
A Fazioli-hangszereket manufaktúrás rendszerben egyenként, kézzel készítik a harmincöt fős sacilei műhelyben, amely eredetileg Fazioli apjának bútorgyárára épült rá. „Ez kezdetben megkönynyítette a dolgomat, hiszen nem kellett befektetnem gépekbe és épületbe, minden adott volt. Később pedig saját magunk termeltük ki a bővítések költségeit” – mondja az olasz zongoragyáros. Az első új típusú zongora huszonhárom évvel ezelőtt készült el, ezt hosszú kutatómunka és kísérletezés előzte meg. Jelenleg kilencven hangszert gyártanak évente. Fazioli műhelyében készül a világ legnagyobb hangversenyzongora-típusa is. A cég eddig ezeregyszáz hangszert készített, ebből – információink szerint – kettő található Magyarországon.
Fazioli műhelye a fa kiválasztására is különös hangsúlyt fektet. A fákat tesztelik, majd minden egyes munkafázis után félreteszik pihenni – a lucfenyőből készült külső vázat például két évig akklimatizálják –, ezért a hangszerek egyes részeit folyamatosan és párhuzamosan gyártják. A fémből készült alkotóelemek megmunkálása és az egyes részek összeillesztése is nagyon gondos munkával történik. „Sokat számít a fa típusa, de nem gondolnám, hogy pusztán ez a titka a hangszereimnek. A megfelelő tudás és hozzáértés, valamint az aprólékos munka – Stradivari hegedűihez hasonlóan – legalább anynyit számít, mint a váz alapanyagául szolgáló híres lucfenyőfajta” – vallja Fazioli, aki kutatólaborjában folyamatosan fejleszti kiváló minőségű hangszereit.