Ervin

Bartók+Mozart fesztivál Miskolcon

2003.04.17. 00:00

Programkereső

Időben is, térben is tágították a szervezők az idei miskolci nemzetközi operafesztivált, amely Bartók művei mellett egy másik zenészgéniusz, Mozart életművére irányítja az észak-magyarországi kulturális központba látogatók figyelmét. A programok fő helyszíne a Miskolci Nemzeti Színház épületegyüttese, ám a korábbinál még több külső helyszín fogad be fesztiváleseményeket, s nemcsak a városban, hanem környékén is. A komolyzene új szentélyévé „lép elő” a Szentháromság ortodox templom, az avasi templom, a Rónai Művelődési Ház, az edelényi Coburg-kastély, az aggtelek-jósvafői templom és a kazincbarcikai Egressy Béni Művelődési Ház.

A fesztivál alapító vezetősége tavaly lemondott a miskolci színház vezetésében történt változások miatt. A jelenlegi ügyvezető Lovas Károly, a művészeti vezető Marton Éva; tanácsadóként marad a fesztivál mellett az alapítók egyike, Müller Péter Sziámi. A rendezvény költségvetése mintegy félmilliárd forinttal számol, ebből a kulturális tárca hozzájárulása 150 millió forint. A város ugyancsak jelentős anyagi támogatást, 72 millió forintot nyújt a sikeres lebonyolításhoz.
A Bartók + Mozart Miskolci Nemzetközi Operafesztivál június 11–22. között „építi muzsikával a várost”. Valójában az események sora már elkezdődött, hiszen szombaton ért véget a fesztivál első énekversenye, melyet 2005-ben követ a második, nemzetközi méretű versengés.
A miskolciak nyolc külföldi operatársulat érkezését várják, köztük a hannoveri, a zágrábi, a belgrádi, a rigai, a prágai állami operáét. A hazai színeket a Győri Balett, a Debreceni Csokonai Színház, a Szegedi Kortárs Balett, a Magyar Állami Operaház, a Budapesti Operettszínház, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Magyar Rádió Ének- és Zenekara képviseli. Bartók Béla színpadi művei mellett egy tucatnyi Mozart-operát láthat-hallhat a nagyérdemű. Rendeznek tenorgálát Mihail Davidov, Gegam Grigorian és Badri Maisuradze szereplésével, fiatal tehetségek Bartók + Mozart zongorakoncertjét, s bábelőadást a Salzburgi Marionett Színház vendégjátékával.
Sztárvendégként üdvözölhetjük Tokody Ilonát, Ránki Dezsőt, Kováts Kolost, Czifra Jánost, Marton Évát, Robert Hale-t, Renato Brusont, Sass Sylviát, Jevgenyij Nyesztyerenkót.
A rendezők szándéka, hogy a fesztivál ideje alatt olyannak mutathassák be Miskolcot, amilyen fénykorában volt és amilyen újra lehetne. A város életét e néhány napra hangszeres szólisták, kamaraegyüttesek, kóruszene, folklórcsoportok, éjszakai szerenád, toronyzene színesíti. Közlekedik a fesztiválvillamos, működik a nosztalgiaposta. A régió nagy bortermő vidékei is bemutatkoznak: Tokaj, Eger, Bükkalja borászai nem sajnálják vendégeiktől a kóstolót.