Konrád

Tanítás, pódium, jótékonyság

2003.04.23. 00:00

Programkereső

A budapesti Mozgásjavító Általános Iskolában április 28-án délután három órakor ad zongorahangversenyt Müller Ilona. A tapolcai művész-tanárt a Yamaha zongorák magyarországi bemutatójának kérte fel nemrég a világ legnagyobb hangszergyártó cége.

Érdekes előtörténete van a rendkívüli megbízatásnak, amelynek értelmében Müller Ilona zongoraművész-tanárnő bemutató hangversenyeket tarthat Yamaha-rendezvényeken. A világ legjelentősebb hangszergyártó vállalatával a kapcsolat úgy kezdődött, hogy fél esztendeje vásárolt egy clavinovát, egy koncertzongora-hangzású, kisebb, elektromos Yamaha zongorát. Azonnal beleszeretett a viszonylag könynyen szállítható instrumentumba, amelyen többféle billentyűs hangszert (csembaló, orgona) lehet megszólaltatni. Müller Ilona gazdag repertoárjából rögzített egy promóciós CD-re valót (természetesen már új büszkeségén, a kitűnő japán hangszeren), és elküldte a Yamaha magyarországi képviseletének. A tetszésnyilvánítás mellé a cég ügyvezetőjétől, Isabella Fädler asszonytól megérkezett a megtisztelő ajánlat is, így a művész hamarosan már mint a Yamaha zongorák magyar előadója mutatkozhat be. Budapesten szeptemberben tartanak hangszerbemutatót, amelyen már Müller Ilona is játszik.
A révfülöpi születésű pianista a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola stúdiumai után Stuttgartban végezte el a mesterképzőt. Tapolcán családot alapított, jelenleg is ott nevelik élete társával három gyermeküket. Félállásban a helyi zeneiskolában tanít, de rendszeresen hívják koncertezni magyarországi helyszínekre. Külföldön elsősorban Németországba invitálják.
Müller Ilona mindennapjaiban állandóan jelen van a muzsika: ha nem gyerekeket oktat, nincs pódiumon, akkor is a hangszer mellett ül, naponta gyakorol. Belső indíttatásból, a zene szeretetéből fakad mindez. Belülről jövő motiváció nála az is, hogy gyakorta ad jótékony célú hangversenyeket. Egyik tapolcai koncertjének bevételét egy hétgyermekes család megsegítésére ajánlotta fel. Jövő hétfőn a fővárosi Mozgásjavító Általános Iskolában Mozart, Haydn, Beethoven, Scarlatti, Bach és Chopin műveiből összeállított műsorral lép fel olyan gyermekek előtt, akiknek ez az egyetlen lehetőségük, hogy élvezhessék a zenét.