Konrád, Tivadar

Úton a hírnév felé

2003.04.23. 00:00

Programkereső

Az énekművész Hajnóczy Júlia szólókoncertre készül a Zeneakadémia nagytermében április 25-én, este fél nyolctól. Az énekes nemrég tért haza amerikai turnéjáról, ahol Kocsis Zoltán zenekarában szólistaként lépett fel. Az est a magyar komolyzene népszerűsítésére létrehozott Sine Morbo Művészeti Estek elnevezésű támogatási rendszer és programsorozat egyik kiemelt eseménye. Közreműködik: Vigh Andrea hárfaművésznő és Hajnóczy Zsuzsanna zongorakísérő.

A magyar komolyzene kiemelten tehetséges pályakezdőinek támogatására és népszerűsítésére hozta létre 2001 szeptemberében a GlaxoSmithKline gyógyszergyártó cég a Sine Morbo (betegség nélkül) Művészeti Estek elnevezésű rendezvénysorozatát. Ennek a koncertturnénak része – a számos vidéki fellépés mellett – Hajnóczy Júlia énekművész budapesti szólóestje. A cég és a Zeneakadémia együttműködésének célja a muzsikusok segítése – mind képzésükben, mind pedig fellépési lehetőségben. A Sine Morbo estjein a Zeneakadémia legkiválóbb növendékei mutatkoznak be, akik a Forrás Koncerteken ugyancsak felléphetnek. Idén kiemelt figyelemben részesül Hajnóczy Júlia, Tóth Péter zongoraművész, valamint az EWALD Rézfúvós Kvintet. A támogatottak már az elmúlt évben részt vehettek nemzetközi továbbképző kurzusokon, sőt színpadra állhattak a legnagyobb hazai komolyzenészekkel. Akárcsak Hajnóczy Júlia, aki április 25-én, este fél nyolctól Vigh Andrea hárfaművésszel és Hajnóczy Zsuzsa zongoraművésszel lép pódiumra.

– Összesen huszonöt koncertet szerveztek a Sine Morbo művészeti estekre – kezdte Hajnóczy Júlia –, ebből csupán egy fellépés lesz a fővárosban, a szervezők vidékre koncentrálnak, hogy országos ismertséget szerezhessenek a támogatott művészek. Nekem valóban sokat jelentett ez a lehetőség, hiszen a legkiválóbbakkal zenélhettem együtt. Több közös programban vehettem részt Jandó Jenővel, Szabadi Vilmossal, a nagyszerű Budapesti Vonósokkal, együtt énekelhettem Gulyás Dénessel. Felfigyelt rám Kocsis Zoltán, turnéztam zenekarával, a Nemzeti Filharmonikusokkal, szerepelhettem a lemezükön, sőt szólistaként meghívnak a következő évadban is. Több koncertet adhattam Vigh Andrea hárfaművésznővel. A Sine Morbo vidéki rendezvényein szintén ketten adunk elő egy általam válogatott repertoárt. Ráadásul a GlaxoSmithKline cég nemcsak a koncerteket kötötte le, hanem gondoskodott a reklámról, sőt a közönségszervezésről. Nem kis dolog, ha egy pályakezdő művész rögtön telt házas nagyteremben énekelhet. Hiszen hiába nyerjük sorra a versenyeket, a publikum előtt ettől még névtelen marad az ember.

Hajnóczy Júlia beszámolt arról is: a zeneakadémiai műsort úgy állította össze, hogy a lelkét és a hangját egyaránt megmutassa a hallgatóságnak. Az első részben olasz zeneszerzőktől válogatott: Bellini-, Donizetti-áriákat és dalokat énekel, és lesz Schubert-darab is olasz nyelven. A második részben Raveltől öt görög népdal hangzik el, ám alapvetően a francia komolyzene hangulatát akarja érzékeltetni, úgyhogy előadnak Fauré-dalokat, megszólal Poulenc egyik dalciklusa is.