Béla

Bemutatták a Nemzeti Filharmonikusok következő szezonját

2003.04.24. 00:00

Programkereső

Magasra tette a mércét az idei évad műsoraival a Nemzeti Filharmonikus Zenekar - így nem csoda, hogy a tegnapi sajtótájékoztatót igen nagy érdeklődés övezte. S lássunk csodát: a 2003-2004-es évad programja, ha lehet, az ideinél is vonzóbbra sikerült.
49f80957-86c6-4e4f-8682-ff07f86816f0

A koncertek programját Kocsis Zoltán főzeneigazgató úgy állította össze, hogy mindenki találhasson benne kedvére valót Bachtól Brahmson és Berliozon át Bernsteinig és George Benjaminig - persze a választék korántsem szorítkozik a b betűs zeneszerzőkre.

Jövőre is három nagyzenekari bérletet hirdetnek meg, ám ezúttal mindegyik több koncertből áll, mint az idei évadban. Több neves külföldi és magyar vendégdirigens lép fel a Nemzeti Filharmonikusokkal: három francia karmester – Jean-Claude Casadesus, a Lille-i Nemzeti Zenekar és Serge Baudo, a Prágai Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója, illetve a zongoraművészként is nemzetközi hírű Philippe Entremont, a Santo Domingo-i Zenei Fesztivál művészeti vezetője –, a szlovák Ondrej Lenard – akit a magyar közönség csaknem harminc évvel ezelőtt ismert és szeretett meg, amikor harmadik helyezést ért el a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyén –, továbbá ugyanannak a versenynek a győztese, a Magyarországon hallatlan népszerűségnek örvendő Kobayashi Ken-Ichiro, aki december 1-jén Verdi Requiemjét vezényli a Kongresszusi Központban. A magyarok közül évek óta rendszeresen visszatérő vendég Vashegyi György, míg a Nemzeti Filharmonikusokat jövő februárban első ízben dirigálja az elsősorban klarinétművészként ismert Berkes Kálmán. Néhányan a vendégszólisták közül: Marton Éva, Ionel Pantea, Molnár András, Salvatore Accardo, Szergej Krilov, Renaud Capuçon, Ránki Dezső, Jean-Efflam Bavouzet és Gianluca Casciolit.

 
0836308c-db44-42f6-a57d-e2e0dfd7960c
 

Szeptember 25-én, csupa Bartók-műből összeállított műsorral az NFZ adja a 45. Budapesti Zenei Hetek nyitó hangversenyét, s 2004-ben két hangversennyel lesznek jelen a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A következő szezonban is folytatódik a Hamar Zsolt szerkesztette ifjúsági koncertek sorozata, amellyel új helyszínen, a Millenáris Teátrumban várják három vasárnap délelőtt a fiatalokat.

A 2003-2004-es évadban hét vidéki városban lép fel az együttes, valamint több külföldi meghívásnak is eleget tesz: novemberben 16 nap alatt 14 koncertet ad Nagy-Britanniában, 2004 februárjában, illetve áprilisában egy-egy hangverseny erejéig ellátogatnak Linzbe, illetve Zágrábba, májusban pedig bő egyhetes spanyolországi turnéra indul a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonkus Zenekar.