Béla

Csalog Gábor a Városi Színházban

2003.04.24. 00:00

Programkereső

Május 1-jén, este fél nyolctól Csalog Gábor zongoraművész ad hangversenyt a Városi Színházban. A kiváló akusztikájú színházteremben a francia barokk muzsika és a kortárs zene érdekes társításának lehetünk fültanúi.
c16daec7-c4f9-428b-9a57-bcf2d560dc04

A műsor aligha nevezhető konzervatívnak: Francois és Louis Couperin, Kurtág György, valamint Ligeti György darabjai szólalnak meg egymás társaságában. A Városi színházbeli koncert első része Francois Couperin (1668–1733) gazdag díszítéstechnikájú, érzéki és Kurtág György lényegivé redukált zenéje közötti ellentétre épül: a párizsi zeneszerző-orgonistának az udvar, a király számára készített elegáns és választékos, eredetileg csembalóra írt művei négy könyvének válogatott darabjai keverednek Kurtág Játékok című zongoramű-sorozata kezdetben gyermekeknek, a későbbiekben a komponista barátainak és számára fontos személyiségeknek írt nyolc füzete részleteivel.

A hangverseny második részében szintén Couperin- és Kurtág-darabok társulnak, azonban az ún. nagy Couperin, Francois műveit most nagybátyja, Louis (1626–1661) csembalódarabjai váltják fel. Francois-val ellentétben, aki mindig is elismert volt – amit Bach vagy később Debussy és Ravel tisztelete is példáz –, Louis Couperin életét és műveit homály fedi. Furcsa formák, rejtélyes harmóniák, melankólia és disszonancia jellemző zenéjére, kevés ismerője mégis egyetért abban, hogy korának egyik legnagyobb szerzője. A zenetörténet első fisz-moll darabját, az este szintén elhangzó Pavane-t semmilyen későbbi fisz-moll mű, még Bachéi sem szárnyalják túl. A Couperin-művek mellett szintén a Játékok-sorozat válogatott miniatűrjei hangzanak el, ami során három új Kurtág-darab bemutatójára is sor kerül.

A koncertet záró harmadik részben Ligeti György kürtre, hegedűre és zongorára írt triója hallható, amelyet Csalog Gábor két kiváló zenésztársával, Tóth Gáborral (kürt) és Keller Andrással (hegedű) közösen ad elő, ezzel is köszöntve a most nyolcvanéves jeles zeneszerzőt.

Jegyek a hangverseny helyszínén (Bp. VIII., Kálvária tér 6.), valamint Vigadó Ticket Office-ban, a Központi Jegyirodában, a Rózsavölgyi-jegyirodában és a Zeneakadémia jegypénztárában kaphatók. A Városi Színház megközelíthető a 9-es busszal és a 83-as trolival (a Nagykörúton érkezve átszállás a József körút–Baross utca sarkán).