Emma

Nemzeti Filharmonikusok - bővülő repertoár

2003.04.24. 00:00

Programkereső

Új irányvonalat vesz fel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ); az együttes 2003-2004-es szezonjának koncertprogramjában 39 zeneszerző művét játssza.

Kocsis Zoltán, a zenekar főzeneigazgatója és karmestere elmondta: a koncertprogramba igyekezett olyan műveket beválogatni, amelyek ritkán, vagy szinte soha nem hangzanak el a hangversenytermekben, mert előadásuk nagyon nehéz. A főzeneigazgató reméli, nem érheti majd az a vád az együttest, hogy nem játszik elég magyar zenét, és nem elég nyitott a kortárs muzsikára.

Az NFZ 2003-2004-es koncertjein elhangzanak többek között Bartók, Bach, Brahms, Beethoven, George Benjamin, Berlioz, Leonard Bernstein, Csajkovszkij, Dvorák, Leoncavallo, Liszt Ferenc, Mahler, Mendelssohn, Paganini, Prokofjev, Rahmanyinov, Ravel, Schubert, Smetana, Sztravinszkij, Verdi, Wagner és Webern szerzeményei.

A következő szezonban is több neves külföldi és magyar vendég dirigens lép fel a filharmonikusokkal, köztük három francia karmester is az együttes élére áll: Jean-Claude Casadesus, Serge Baudo és a zonogoraművészként is híressé vált Philippe Entremont. A nemzeti zenekar koncertjein közreműködő 45 vendégművész között szerepel Marton Éva, Ionel Pantea és Molnár András énekművész, Salvatore Accardo, Szergej Krilov, Renaud Capucon hegedű-, valamint Ránki Dezső, Jean-Efflam Bavouze és Gianluca Cascioli zongoraművész.

Kovács Géza, a közhasznú társaságként működő zenekar igazgatója szólt arról, hogy a következő évad "különleges élményt" tartogat a zenekar számára, a Vigadó-irodaház lebontása miatt ugyanis augusztusig el kell költözniük eddigi székhelyükről, de még nem tudják, hová.

Jelezte: mivel a Millenniumi Városközpontba tervezett kulturális tömb, azon belül a nemzeti koncertterem átadása a 2004 tavaszára tervezett időponthoz képest várhatóan fél évet csúszik, hosszabb időre kell átmeneti otthonra lelniük.

Költségvetésükkel kapcsolatban megjegyezte: van elegendő pénzük ahhoz, hogy tartsák a színvonalat, de egy körülbelül 100 millió forintos tételről már két éve szakmai vita folyik a zenekar és a minisztérium között. Az NFZ költségvetése megközelíti a 2 milliárd forintot - derült ki az igazgató ismertetéséből