Ervin

Jubilál a Völgy

2003.04.25. 00:00

Programkereső

Idén tizenötödik alkalommal rendezik meg a Művészetek Völgye programsorozatot július 25. és augusztus 3. között hat apró magyarországi faluban - Kapolcson, Vigántpetenden, Taljángörögdön, Monostorapátin, Öcsön és Pulán -: ezúttal már az Európai Unió jegyében. Hagyományosan ötven helyszínen, 800 programmal, 3500 művész várja a látogatókat a fesztivál. Az idei "kapolcsi" programsorozat két védnöke Pat Cox, az Európai Parlament elnöke és Ingo Friedrich, a szervezet alelnöke lesz. Taljándörögdre tartják az EU jegyében megrendezendő programokat, ahol a magyar és európai alkotók, előadóművészek közös fellépése mellett konferenciákra kerül sor. Ezen a falvak és kistelepülések jövendőbeli EU-s szerepét vitatják.

A fesztiválon változatlanul minden műfaj képviselteti magát: klasszikus, tánc és utcaszínházi előadások, irodalmi estek és teaház, egyházi-, régi-, népzenei-, világzenei és dzsesszkoncertek, prímásverseny, táncházak, játszóházak és meseország várja az érdeklődőket minden faluban. Kibővül a völgykommunikáció: a naponta tájékoztató Völgyhíradó és Völgyfutár mellett a színház.hu internetes portál webkamerák segítségével közvetíti a számos helyszínen zajló eseményeket. Az eredeti hat település mellett ilyen módon plusz hat település csatlakozhat virtuálisan a Völgyhöz. A rendezvénysorozat teljes időartamára leköltözik a Bárka és Krétakör Színház, vendég lesz egy pennsylvaniai társulat, az International Theather Research Institut.

Ezalkalommal Debrecen lesz a vendégváros,melynek művészei és együttesei, Pulán és Öcsön mutatkoznak be. Lesz völgyorgonista, aki Bach és Handel műveket játszik majd, és a találkozó idejére megjelenik Pálinkás István az eddigi Művészetek Völgyi vendégekkel, alapítókkal készített interjú-kötete. A rendezvény szervezői nem emelnek jegyárakat. A tíz nap megrendezése 175 millió forintba kerül, a hiány jelen pillanatban 85 millió.