György

Csajkovszkij-összkiadás: unokáink is gyűjteni fogják

2003.05.04. 00:00

Programkereső

A jó hír: a szerkesztők ráütötték a jóváhagyó pecsétet a készülő Csajkovszkij-összkiadás első két kötetére. A rossz: a 76 kötetesre tervezett teljes sorozat a mi életünkben már aligha kerül a polcokra...
c2ec5297-22fb-404b-b0e6-8493e67d0b59

Az orosz Muzyka kiadó - az Orosz Művészettudományi Intézettel, A Csajkovszkij Múzeummal és a német Schott kiadóval karöltve - tíz évvel ezelőtt vágott bele valamennyi Csajkovszkij-mű közreadásának grandiózus vállalkozásába. A két első kötet - a VI. "Patetikus" szimfónia és egy albumnyi zongoramuzsika - most látott napvilágot.

A szerkesztők azonban alapos munkát végeztek: a Patetikus szimfónia jelen kritikai kiadása nemcsak magát a kottát tartalmazza, hanem az eredeti kézirat facsimiléjét is. Hab a tortán hogy egy külön kötetben - angolul és oroszul - a mű keletkezéstörténetére, forrásaira és a különböző szövegvariánsokra vonatkozó valamennyi adatot is felleheti a lelkiismeretes karmester.

A következő két kötet a második szimfóniát és Csajkovszkij hegedűműveit tartalmazza majd. A továbbiakban hozzávetőlegesen évente jelentetnek meg egy-egy újabb kötetet, így a tervek szerint a teljes összkiadás 2080-ra készülhet el.