Konrád, Tivadar

Nemzetközi Akusztikus Gitárfesztivál

2003.05.09. 00:00

Programkereső

A május 10-én este 8 órakor kezdődő, idén második alkalommal megrendezésre kerülő gitárfesztivál célja, hogy a műfajokat áthidalva, magára a rendkívül sokoldalú hangszerre fókuszálja a közönség figyelmét.
b254c1d5-3cef-41ce-8b44-691da0116a7c

Szabó Sándor, a fesztivál ötletgazdája és partnerszervezője hazánkban a különleges hangolású és kialakítású gitárok legeredetibb megszólaltatója. 16 húros hangszereivel, jellegzetes hangzásával és kompozícióival a nemzetközi akusztikus gitárvilág megbecsült művésze lett. Európában majdnem minden országban bemutatkozott, a tengeren túl az Egyesült Államokban és Japánban is koncertezett már.

A fesztivál vendégei:

Bob Bonastre (Franciaország)

A Párizsi jazz-körökben jól ismert muzsikus klasszikus tanulmányok felől közelített az improvizatív stílusok felé. Játékában fontos szerepet kapnak bizonyos afrikai ritmusok, de stílusa szinte minden zenei műfajban alkalmazható.

Claus Boesser Ferrari (Németország)

Zenei pályályát egy Rock and Roll együttesben kezdte 1968-ban. 1972 és '74 között klasszikus gitáron tanult. Elsõ sikereit a Thorin Eichenschild nevű ethno-rockegyüttesben szerezte. Együtt zenélt a woddstocki fesztivál egyik népszerű énekesével, Joan Baezzel.

Tim Sparks (USA)

A fingerstyle gitáros világ egyik legfontosabb figurája. A különböző kultúrákat egy új minőségbe ötvöző muzsikus nemcsak klasszikus témákat, hanem amerikai népi és vallási zenéket is hitelesen tolmácsol hangszerén. Egyik első sikerét Csajkovszkíj Diótörőjének gitárátiratával szerezte 1992-ben, de készített átiratot Bartók Román táncaiból is. Zsidó népzenékből is több albumot is készített. Mindezen nyitottsága mellett egyike a legautentikusabb country blues gitárosoknak is.