Csilla, Noémi

Az ünnepelt nem játszhatott

2003.05.13. 00:00

Programkereső

Óriási várakozás előzte meg az élő csellista-legenda, Msztyiszlav Rosztropovics tegnapi születésnapi köszöntését a Zeneakadémián, amelyen a művész a magyar állam és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kitüntetését is átvette.
a7fbd744-f2a7-4240-b2e6-656546cb6fd3

A zsúfolásig megtelt teremben azonban hiába állt ott a dobogó a színpad közepén, a művész végül - kezének meghúzódása miatt - nem játszhatott a magyar közönségnek. A csalódottságot némileg enyhítette, hogy Rosztropovics megígérte: még az idén koncertet ad Magyarországon.

A koncertet Liszt Rigoletto-parafrázisa nyitotta Bogányi Geregly előadásában, emelett Szergej Krilov hegedűművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar is muzsikával tisztelgett a 75 éves Rosztropovics előtt.

Mádl Ferenc államfő Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozta a gordonkaművésznek, az elismerést Görgey Gábor kulturális miniszter adta át. Falvai Sándor, a Zeneakadámia rektora pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem emlékgyűrűjét ajándékozta Rosztropovicsnak.