Béla

Világok hangja a Fonóban

2003.05.13. 00:00

Programkereső

Igazi kuriózummal szolgál ezen a héten a világzene rajongói számára a Fonó Budai Zeneház. Jeszenszky István és barátainak hangversenyét május 16-án, péntek este 8 órától hallgathatják meg az érdeklődők.
5c6bf073-e081-4cb0-b61f-7c36b362ff51

Jeszenszky István azon kevés magyar zenész előadó közé tartozik, akik ismereteiket keleti zenei tanulmányokkal, ösztöndíjas kurzussal egészítették ki. Jeszenszky zenéjének célja, hogy Indiában szerzett különleges tapasztalatait közérthető formában, az európai fül számára is "barátságos", mégis különleges megszólalásban közvetítse.

Az észak-indiai Delhiben és Dél-Kelet- Ázsia több országában szerzett tapasztalatai felhasználásával olyan zenei műsort dolgozott ki, amely különböző zenei kultúrák legjellegzetesebb motívumait mutatja be. A zenekar hangszerei között igazi különlegességeket is találunk, mint például:

Száród – Jeszenszky fő hangszere, a pengetős hangszer a klasszikus szitár közeli rokona, hangzását különleges fém érintő és rezgőhúrok teszik jellegzetesen lebegővé és teltté.

Tibeti éneklő edények – a titkos összetételű fémövözetekből készült edények szélét dörzsölve jellgzetes, búgó, felhangokkal gazdag hangzás jön létre, amelynek átható hullámai szinte kézzel tapinthatóak. A rezgő fémhangszereket, így például edényeket, gongokat, harangjátékokat sokáig gyógyító, idegnyugtató célzattal is alkalmazták.

Indiai és arab ütőhangszerek – az olyan hangszerek, mint az egyiptomi, homokóra alakú derbuka, az indiai dobpár, a tabla a Világok hangja ritmusvilágának alapkészletébe tartoznak.

A ritmusnak szinte valamennyi keleti zenekultúrában kiemelt szerepe van. A néhol elképesztően fejlett és bámulatosan virtuóz ritmikai megoldásoknak most az alappilléreivel ismerkedhet meg a közönség Jeszenszky István zenekarának tolmácsolásában.