Emma

Hatásköri viták miatt elmarad a Bakáts téri fesztivál

2003.05.21. 00:00

Programkereső

Elmarad a tizedik Ferencvárosi Ünnepi Játékok a Bakáts téren, többek között azért, mert a kerületi önkormányzat nem ad több pénzt a fesztiválnak – derült ki a tegnapi Népszavából. Mi úgy tudjuk: hatásköri kérdésekben nem értett egyet a művészeti tanácsadónak felkért Koltay Gábor és az eseményt lebonyolító Ferencvárosi Nyári Játékok Kht. (FENYÁR) ügyvezetője, Béres Mártonné.

Rendezőként és szürke eminenciásként már évek óta részt vett a Ferencvárosi Ünnepi Játékok szervezésében a rendező Koltay Gábor, a Szabad Tér Színház Kht. ügyvezetője. Megtudtuk, a Bakáts téri templom főplébánosa, Parádi Gyula – akit lapzártánkig nem tudtunk elérni – kérte, legyen Koltay a művészeti vezetője a fesztiválnak.

Gegesy Ferenc, a IX. kerület polgármestere külföldön van, így Temesi Sándor, az önkormányzat sajtóreferense válaszolt kérdéseinkre. Elmondta: a fesztiválon részt vevő produkciókkal érdemben csak az önkormányzat tulajdonában lévő FENYÁR Kht. ügyvezetője tárgyalhat. A cég egyébként nemcsak a nyári játékokat, hanem a nagyobb kerületi ünnepi programokat is szervezi, valamint ők üzemeltetik a Piccolo Színházat. Az egységes művészeti arculatot Miklós Tibor művészeti vezető koordinálja. A kht. büdzséje – amely idén mintegy hetvenmillió forint – a kerületi testület által megszavazott támogatástól és a bevételektől függ. A sajtóreferens a Népszava cikkére reagálva hozzátette: Ferencváros és a plébánia kapcsolata példaértékűen jó. Eddig mindig megegyeztek a programokról, sőt rendszeresen szerveztek produkciókat a templomba is.

Megkerestük a nyári fesztivál korábbi művészeti vezetőjét: miért váltották le? Miklós Tibor megerősítette, hogy a főplébános kérte Koltay kinevezését. De mivel mindnyájan azt akarták, hogy folytatódjon az eseménysorozat, lemondott a nyári játékok szervezéséről, és maradt a FENYÁR egyéb rendezvényeinek, valamint a Piccolo Színház művészeti vezetője. A tegnapi hírben megjelent: a Bakáts téri főplébánia nehezményezte annak a West Side Storynak a szabadszájúságát, amelyet Miklós rendezett, és tavalyelőtt nyáron a templom előtt mutattak be. Erre a művészeti vezető úgy reagált: ugyanazzal a szöveggel játszották a Bakáts téren a Bernstein-művet, mint egy másik társulat a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a Dóm előtt. A szegedi püspökség egyáltalán nem kifogásolta a szövegkönyvet. Megtudtuk azt is: Kemény Gáborral közösen éppen musical-operát ír kalkuttai Teréz anyáról, amely – szerinte – kimondottan a templom elé kívánkozik. Sajnálja Miklós Tibor, hogy elmarad az idei fesztivál, de bízik abban, hogy jövőre megtarthatják a jubileumi eseményt.

Ebben reménykedik Béres Mártonné is, a FENYÁR Kht. ügyvezető igazgatója. A híresztelésekkel ellentétben azt mondta: nem művészeti vezetőnek, hanem tanácsadónak kérték fel Koltayt. Szerettek volna egy művészeti tanácsot is létrehozni, amelyben a tagok Béresné mellett: Koltay Gábor és egy karmester lett volna (a dirigens nevét nem árulta el). Már a tanács sem jött létre, ugyanis Béresné és Koltay nem tudtak megegyezni abban, meddig terjednek a hatáskörök. Az ügyvezető attól tartott, ha nincs beleszólása a döntésekbe, nem fognak kijönni abból a keretből, amit az önkormányzat ad a fesztiválnak. Mivel nem jutottak dűlőre, bele sem vágtak a programok szervezésébe. A ferencvárosi testület a programsorozatra szánt összegből huszonötmillió forintot arra szavazott meg, hogy a Piccolo Színházat komfortosítsák. Béresnétől tudjuk, őszszel kezdik el a tényleges jubileumi fesztivált szervezni, reméli, addig mindent tisztázni tudnak.

Koltay Gábort lapzártánkig nem tudtuk utolérni.