Béla

Kürtművek - a nagybőgő virtuózától

2003.05.26. 00:00

Programkereső

Nem véletlen, hogy Sperger nevét szinte kizárólag a nagybőgő szerelmesei ismerik. Az Erdődy Kamarazenekar most megjelent CD-je arra hivatott, hogy bebizonyítsa: a Magyarországhoz is számos szállal kötödő zeneszerző nem csupán a bőgőnek volt a mestere.
0ad9cc73-b07c-4f59-83da-a5d35c46acc8

Johann Matthias Sperger - Haydn és Mozart kortársaként - 1750-ben született Alsó-Ausztriában. Bécsi tanulmányait követően előbb Batthyány József hercegprímás kitűnő pozsonyi zenekarának volt tagja, majd az Erdődyek gyepfüzesi kastélyában vállalt szolgálatot. Ekkortájt már európai hírű bőgővirtuóznak számít, így nem csoda, hogy egy 1788-as turnéját követően a Mecklenburgi-schwerini nagyherceg a zenekarába csábítja. Sperger egészen 1812-ben bekövetkezett haláláig a nagyhercegség ludwigslusti udvarában élt és dolgozott.

A Szefcsik Zsolt vezette Erdődy Kamarazenekart megszállott újdonságkeresőként tartják számon, s az együttes ezúttal valódi értékekre bukkant: Sperger művei, ha nem is veszik fel a versenyt a 18. század második felének valódi remekműveivel, kellemes kikapcsolódást nyújtanak mindenkinek - de kivált a kürtmuzsika kedvelőinek. Nagy Miklós ugyanis nemhiába nyert számos díjat különböző kürtversenyeken, s volt szólamvezetője az egykori ÁHZ-nak, majd később a Fesztiválzenekarnak. A Luxemburgi Filharmonikusok érzékeny, virtuóz szólókürtöse bebizonyítja: Sperger nem csak a nagybőgőhöz értett.

Sperger: Horn music
Hungaroton, 2003
Nagy Miklós - kürt
km.: Szabadi Vilmos - hegedű, Bársony Péter - brácsa, Kertész György - cselló, Erdődy Kamarazenekar, vez.: Rácz Márton