Béla

Fegya és bandája: bombasiker

2003.05.27. 00:00

Programkereső

Klezmer táncszvit címmel a hét végén mutatták be a Győri Nemzeti Színházban a Budapest Klezmer Band, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Győri Balett legújabb közös vállalkozását, amelynek koreográfusa William Fomin, Bozsik Yvette és Román Sándor. Az előadás november végén a londoni Queen Elizabeth Concert Hallban, majd a tervek szerint a jövő év elején Budapesten is színre kerül. A Budapest Klezmer Band invenciózus, a társművészeteket is bekapcsoló produkciói iránt Európa-szerte egyre nagyobb az érdeklődés.

Jávori Ferenc (Fegya), a Budapest Klezmer Band alapítója, zeneszerzője és zongoristája 1999-ben – a bibliai Eszter könyve alapján – írta meg a Purim című balettzenét, amely a Győri Balett előadásában eddig csaknem százszor került színre, mindannyiszor élőzenével, Jávori és csapatának aktív közreműködésével. "A Budapest Klezmer Band kitűnő muzsikusai a múltat, jelent és jövőt idézik számomra, erőt és inspirációt merítek zenéjük hallgatásakor” – mondta az ősbemutató idején Kiss János, a világhírű balett-társulat igazgatója.

Klezmer kamarazenekara

Az ezredfordulón Fegya találkozott Rolla Jánossal, a Liszt Ferenc Kamarazenekar vezetőjével, s azóta velük is együtt dolgoznak. Jávori azt mondja, "nagy örömmel látjuk, hogy teljes komolysággal játsszák a klezmert, egyenrangúnak tekintve a klasszikus zenével.” Rolla pedig úgy véli, "egy jó zenész sohasem engedheti magát beskatulyázni, és nem lehetnek előítéletei sem. A Liszt Ferenc Kamarazenekar ezért koncertezett már Vukán György triójával, a gitáros Snétberger Ferenccel, s ezért játszunk nagyon szívesen a Budapest Klezmer Banddel is. Csodálom, azt a tiszta, önfeledt, igényes és virtuóz muzsikálást, amit ők képviselnek.”
Idén a három – saját műfajában nemzetközi hírű – társulat végképp egymásra talált, s közösen hozták létre a Klezmer táncszvit című produkciót. Kiss János ugyanis valósággal beleszeretett Jávori Klezmer szvitjébe, aminek a Dohány utcai zsinagógában volt az ősbemutatója, majd folyamatosan újabb tételekkel bővült, s végül tavaly ősszel – a Budapest Klezmer Band és a Liszt Ferenc Kamarazenekar közös produkciójaként – lemezen is megjelent. A koreográfia legnagyobb részét a győri társulat tagja, William Fomin készítette, de egy-egy tételhez a hazai táncművészet legeredetibb és legsikeresebb személyiségeit, Bozsik Yvette-et és Román Sándort is megnyerték. Három előadás már sikeresen lezajlott, a következőt június 7-én tartják, ugyancsak a Győri Nemzeti Színházban.

Koncertek tizenhat országban

A produkciót már "látatlanban” beválogatták a nagy-britanniai magyar kulturális évad programjába, így november 30-án a londoni Queen Elizabeth Concert Hallban is előadják, 2004 elején pedig a tervek szerint Budapestre is elhozzák.
A Budapest Klezmer Band hatalmas utat tett meg 1990-es alapítása óta. Jávori Ferenc a gyerekkorában, Kárpátalján megismert zsidó hangszeres dallamokból kiindulva éveken át kereste azt a hangzást, ami megkülönböztetheti őket a világban működő többi klezmerzenekartól. Első koncertjüket – 1990 májusában tartották a budapesti Kossuth moziban – alig harmincan hallgatták végig, s ekkor még senki sem gondolta volna, hogy a klezmer alig néhány évvel később bekerül az ország zenei köztudatába. Az országos ismertséget a kilencvenes évek közepén a Madách Színház musicalprodukciója, a Hegedűs a háztetőn hozta meg, amelyben nemcsak zenéltek, hanem színpadon is voltak. Eddig tizenhat országban koncerteztek (lásd keretes írásunkat), amelyek közül Hollandiába szinte már "hazajárnak”, a Purimmal pedig tavaly New Yorkban "majdnem a Broadwayre” is eljutottak. 2002 októberében huszonhét napig vendégeskedtek a hamburgi Fliegende Bauten sátorszínházában, ahol – Spiel Klezmer, spiel! címmel – önálló zenés játékot adtak elő, Balatoni Monika rendezésében; majd a Rajkó Zenekarral közös produkcióra is vállalkoztak, Klezmer rapszódia címmel.

Kocsmát nyitnának a többieknek

Jávori távolabbi tervei között szerepel egy Mózesről szóló darab megírása, valamint egy "klezmerkocsma” megnyitása, ahol a műfaj többi hazai képviselője is rendszeres fellépési lehetőséghez jutna. A közeljövőben azonban újabb nagy koncertekre kell készülniük: június első napján a tokaji Patkóbányában, szabadtéren lépnek fel, június 9-én a pécsi zsinagógában játszanak, majd a Budai Parkszínpad (június 19.) és Szentendre (június 20.) következik.