Konrád

Zenélő lélek

2003.05.27. 00:00

Programkereső

A Győri Balett legújabb előadásába szinte előre be volt kódolva a siker. A Purim után nem volt nehéz megjósolni, hogy az élőben a színpadon muzsikáló zenészekkel előadott klezmer újból magával ragadja a közönséget.

A zsidó klezmer zenén alapuló darab ötlete még a fent említett Purim után fogalmazódott meg, és az új bemutatót még a múlt év végére tervezték, de Jávori Ferenc, Fegya a Budapest Klezmer Band vezetője némi haladékot kért Kiss Jánostól. Érdemes volt várni. Fegya olyan zenét komponált, amely mindenki számára euforikus élményt nyújtott. Még a szintén közreműködő Liszt Kamarazenekar sokat tapasztalt vezetője Rolla János számára is meghatározó volt.

A klezmer, (kle-zimir: zenélő lélek) bár a zsidó kúltúra része, de egyben a népek kultúrái közötti híd, hiszen a Kelet-közép-európai eredetű stílus több nép zenéjét ötvözi egy sajátos hangzásvilágban. A klezmer az ember életének egész folyamát tükrözi, a születéstől a szerelem szenvedélyén át a halálig, a felszabadult öröm kifejezésétől a bús, borongós sírva vigadásig.

A zenekar, a Budapest Klezmer Band és a Liszt Ferenc Kamarazenekar a színpad hátterében foglal helyet, de az előadás folyamatában egyáltalán nem játszanak háttér szerepet a zenészek.

Az előadás tíz tételből áll, két felvonásra osztva, melynek első részét a Győri Balett házi koreográfusa William Fomin alkotta, míg a második felvonás négy tételéből, amely egyébként önálló zenei mű, a tulajdonképpeni Klezmer Szvit, egyet-egyet Bozsik Yvette, illetve az ExperiDance-s Román Sándor jegyez.

Nem tudni az eredeti cél az volt-e, vagy csak így sikeredett, de a koreográfiák, szerencsére nem nyomták el a zenei élményt. Tulajdonképpen a megelevenedett, látható muzsikát élvezhette a közönség. A színpadon igazi örömünnep zajlik, láthatóan mind a zenészek mind a táncosok jól érzik magukat az előadás folyamán, és ami fontos, ezt a jókedvet a közönségnek is át tudják adni. A remek előadásból nem igazán lehet kiemelni senkit, de egyvalakit okvetlenül meg kell említenünk. A Győri Balett veterán táncosa Zádorvölgyi László, alias Süni a rá osztott karakterben olyan színészi alakítást nyújtott, amit ritkán látni baletttáncostól. Összefoglalva a győriek, a klezmer band, illetve a kamarazenekar közös produkcióját látni kell, aki rá szánja magát, kellemes estében lesz része.