Konrád, Tivadar

Botka Valéria 75 éves

2003.05.28. 00:00

Programkereső

2003. június 10-én többszáz volt kórustag egy monstre születésnapi ünnepségen készül felköszönteni Botka Valériát, a Magyar Rádió Gyermekkórusának nyugdíjas karnagyát a Rádió Márványtermében.
1a21e706-0ea2-429a-b8c8-b8140e476cf9

A Botka Valéria és dr. Csányi László karnagy-házaspár elévülhetetlen érdemeket szerzett a zene szeretetének elmélyítésében, az együtténeklés örömének megismertetésében és gyermekek ezreinek adtak életre szóló impulzust a kollektív éneklés, a zene iránti igényesség felkeltéséhez és műveléséhez.

A gyermekkórus volt tagjai - a Magyar Rádió elnökségének támogatásával - egy műsorral készülnek emlékezetessé tenni ezt a napot az ünnepelt számára, fölidézve azokat az élményeket, amelyeket együtt éltek át a rádió, a televízió, a hanglemezgyár stúdióiban és a külföldi turnékon.

A vasfüggöny mögül érkező, a "zene kis nagyköveteiként" üdvözölt gyermekkórus a karnagy-házaspár odaadó pedagógiai és művészi munkája segítségével ismertette meg a világot a magyar kórusirodalom gyöngyszemeivel, elsősorban Bartók és Kodály művein keresztül. Olyan színpadokon léphettek fel, mint a new yorki Carnegie Hall, énekeltek Japánban és Európa szinte valamennyi országában - 18 nyelven.