Benedek

Dohnányi Szegedi miséje – Szegeden

2003.06.05. 00:00

Programkereső

2003. június 13-án a Rádióénekkar és a Szegedi Szimfonikus Zenekar előadásában ritkán hallható kompozíció csendül fel a szegedi Dómban: Dohnányi Ernő 1930-ban, a szegedi Fogadalmi templom felszentelésére írt miséje.
d8f52c40-cc9d-4883-86a2-a4ee294b781f

Az est karmestere Strausz Kálmán, az szólistaként Frankó Tünde, Németh Judit, Somorjai Simon és Szüle Tamás lép fel. A Szegedi Egyházzenei Heteket záró hangversenyt a Bartók rádió élőben közvetíti.

1930-ban a szegedi Fogadalmi templom felszentelésére zeneszerzői pályázatot írtak ki ünnepi mise komponálására. A pályázaton 19 zeneszerzõ vett részt, a zsűri Dohnányi Ernő Missa in dedicatione Ecclesiae című alkotását választotta. Bemutatása óta Szegedi mise néven ismerjük ezt a négy szólistára, dupla vegyeskarra és szimfonikus zenekarra írt kompozíciót. A nemrégen elhunyt kitűnő Dohnányi tanítvány, Vázsonyi Bálint írja Dohnányi-monográfiájában: „A szerzőnek alkalma nyílt mindent felhasználni, ami kincsesházában az évtizedek során összegyűlt. A liturgikus zene szigorú szabályait még pozsonyi diáksága alatt magába szívta. Négy szólista, két vegyeskar, és finom kézzel összeállított zenekar szolgálja az anyagot, mely ilyen módon helyenként tizenkétszólamú írásmódra is alkalmat kínál. Dohnányi ezt az artistamutatványnak is beillő feladatot épp oly könnyedén kezeli, mint minden mást. A Credo tizenhat taktusos témája ostinatoszerűen vonul végig a tételeken, amely az erre a témára komponált tizenöt variáció sorozata."