Emőke

Eseménydús szezon és anyagi nehézségek elé néz a Rádiózenekar

2003.06.05. 00:00

Programkereső

A Magyar Rádió három zenei együttesének hétfő délelőtti közös sajtótájékoztatóján az elmúlt év eseményeinek értékelése mellett a jelen nehézségeiről és a jövő évad terveiről is szó esett.
e946e00f-a0a8-4011-add1-2b6383568f34

Vásáry Tamás főzeneigazgató, Strausz Kálmán és Thész Gabriella vezető karnagyok, Kondor Katalin elnök és a Bartók Adófőszerkesztőség vezetői elmondták: a nehéz és méltatlannak érzett anyagi körülmények közepette is mindent megtesznek azért, hogy a Rádiózenekar hagyományaihoz méltó koncertekkel örvendeztessék meg hűséges hallgatóikat. Vásáry Tamás szerint érthetetlen, hogy a kulturális kormányzat - a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Fesztiválzenekarhoz hasonlóan - miért nem kezeli kiemelt nemzeti intézményként a Rádió zenei együtteseit is.

A következő szezon három bérletet, egy kortárs zenei sorozatot, valamint számos egyéb hangversenyt kínál. Az Oratórium-bérlet öt zeneakadémiai hangversenyt, a Vásáry-bérlet négy zeneakadmiai és öt vidéki koncertet, a 2004/05-ös szezonra átnyúló Beethoven-bérlet pedig az idén öt, tisztán a bonni mester műveiből összeállított műsort kínál. Az együttes - hagyományaihoz híven - jelentős mennyiségű kortárs zenét ad elő a következő évadban is, hat, illetve négy ingyenes koncerten lép fel az Olasz Intézetben és a Magyar Nemzeti Galériában