Beáta, Izolda, Lea

Magyar zeneszerzés-siker Bécsben

2003.06.12. 00:00

Programkereső

Június 2. és 6. között ötvenedik alkalommal rendezték meg a világ egyik legjelentősebb rádiós-zeneszerző fesztiválját, a Tribune International des Compositeurs-t. Az idén Bécsben tartott seregszemlén két magyar művet is bemutattak.
15df0a1c-cace-45f9-9d43-d3a2a8301e07

Az UNESCO által is támogatott rendezvény első alkalommal 1954-ben, Párizsban volt hallható, akkor még mindössze 12 rádióállomás részvételével - mára ez a szám már meghaladja a 30-at. A Tribune két fontos és nemes célt tűzött zászlajára: egyrészt felkutatni a jelen zeneszerzés tehetséges alkotóit, másrészt elérhető közelségbe hozni egymástól távol eső kontinensek és kultúrák művészetét.

Az egyhetes fesztiválon közszolgálati rádióadók mutatják be legszebb és legjobbnak tartott, az elmúlt öt éven belül készült kortárs zenei felvételeiket. A rádióállomásonként rendelkezésre álló 35 percet egy-két, vagy akár több zenemű bemutatására lehet felhasználni, műfaji megkötöttség nélkül. A fesztivál végén a résztvevő rádióállomások pontozásos rendszerrel rangsorolják az elhangzott műveket, figyelembe véve azok zenei, esztétikai és felvételtechnikai paramétereit. Hogy a fesztiválnak mekkora súlya van a világ zenei életében, azt az a hosszú lista mutatja és igazolja, melyen azon zeneszerzők művei találhatók, akik e fél évszázad alatt díjazottjait voltak a seregszemélnek: Benjaminn Britten, Lucano Berio, Henri Dutilleux, vagy a magyarok közül Ligeti György, Kurtág György, Durkó Zsolt és Balassa Sándor.

Az idei fesztiválon két zeneművel képviseltette magát a Magyar rádió, és ezáltal a magyar zeneszerzés: Szathmáry Zsigmond Három zenekar darabjával és Bánkövi Gyula Accord(ion) concertójával. Mindkét alkotást a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának előadásában volt hallható. A fesztivál végül magyar sikerrel zárult, hiszen Bánkövi Gyula 15 perces alkotása a seregszemélét záró pontozás után a második helyre került. Az 2002. júniusában rögzített hangfelvétel szólistája Ernyei László harmonikaművész volt, karmestere Vajda Gergely.

A fesztivál első helyezett darabja a 42 éves lengyel zeneszerző nő, Hanna Kulenty Trombitaversenye volt, a harmadik helyen a német Jörg Widmann Fieberphantasie-ja végzett.