Benedek

Injekcióra vagy infúzióra szorul a hazai jazz?

2003.06.14. 00:00

Programkereső

A közönség, a Magyar Jazzszövetség és a kulturális kormányzat egyaránt kiáll amellett, hogy a hazai jazzélet nagyobb teret kapjon. Az összefogásra azért is szükség van, mert a műfaj korábban pezsgő vitalitása a múlté, bár akadnak kísérletek a felélesztésére.

A magyar jazz vérkeringésének élénkítésére elkél a segítség, hisz lassan nagyobb művészet az összes jegyet eladni a jól-rosszul beharangozott koncertekre, mint a trombitát fújni. A szórakozóhelyeken fellépő zenészek szereplései sem pótolják a hajdani legendás klubokban, értő közönség előtt előadott, de lényegesen szerényebben fizetett fellépéseket. A muzsikusok többsége egyebek között ezért is jár rendszeresen külföldre.

A világszínvonalú magyar jazz és közönsége is rászorul tehát a felülről jövő segítségre. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy egyik fesztivál sem nyereséges. Közülük hármat, a székesfehérvárit, a debrecenit és a boglárit, támogat - részben - az NKÖM egyenként 2 millió forinttal. Az Alba Regia Jazzfesztivál 14 millió forintos teljes költségvetésének ez csak a hetedrésze, de még a reklámköltségnek is csak a kétharmada. Az 1967-ben indult fesztivált 1972-ig évente meg tudták rendezni, majd 1989-ig két-három évente. Tavaly hároméves szünet után indult újra, a város jelentékeny támogatásával. Az idén hiába érkeztek olyan neves muzsikusok, mint Jane Monheit és Arthur Blythe, se pénteken, se szombaton nem volt telt ház. A főszervező Kolozsváry Kende szerint az eseményt újra be kell vezetni a köztudatba. Stabilabb eseménysor kötődik Debrecenhez, mert bár időről időre itt is veszélybe került a rendezvény, azért idén is nagynevű fellépőket várnak szeptember 25-28. között. Az esemény elsőszámú gazdája, Túri Gábor alpolgármester azt szeretné, ha a hírös városé lenne a legnagyobb magyarországi jazzfesztivál. Ennek érdekében a közgyűlés 14 millió forintot biztosít a lebonyolításra, de a szponzori pénzekkel együtt 20 millió is lehet a teljes költségvetés. A legfurcsább helyzetbe a balatonboglári fesztivál került, mert mint Szalai Tünde, a helyi művelődési ház igazgatója elmondta, idén - amikor már negyedszer állhatnak ki a közönség elé - a város annak ellenére nem járul hozzá a rendezéshez, hogy a minisztérium érdemesnek tartotta a rendezvényt a támogatásra.

A kulturális tárca tehát ebben az évben összesen hatmillió forintot szán a műfaj megsegítésére. Az igény ennél jóval nagyobb, mert - mint Schneider Márta, művészeti és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár megállapította -, a Magyar Jazzszövetség vezetői, élükön Horváth Kornél elnökkel - több programra kiterjedően - 200 millió forintos igényt nyújtottak be. A minisztérium nem zárkózott el a már tavaly év végén megkezdődött tárgyalásoktól, de egyelőre ekkora nagyságrendű támogatásra nincsen mód. A helyettes államtitkár tisztában van azzal, hogy szükség van az események állami finanszírozására, a klubok fejlesztésére, a műfaj marketingjének valamint a zenészeinek támogatására. Az államtitkár szerint megoldást jelenthet, ha az együttesnek sikerülne egy önkormányzattal közszolgálati szerződést kötnie, és így a neves szimfonikus zenekarokhoz hasonlóan biztonságosan működhetne.