Benedek

Gödöllői Kamarazenei Fesztivál 2003

2003.06.15. 00:00

Programkereső

"Beethoven és a francia zene" - ez a mottója az idén már hét éves Gödöllői Kamarazenei Fesztiválnak. Az alábbi oldalunkon minden fontos információ megtalálható a fesztivállal és közreműködőivel kapcsolatban.
9dd18072-ca62-4b43-be93-0f322e196169

A fesztivál

A Szabadi Vilmos és Gulyás Márta által hét évvel ezelőtt alapított Gödöllői Kamarazeni Fesztivál az első években a keszthelyi Festetich-kastélyban került megrendezésre, majd 1999-től a Gödöllői Királyi Kastélyban találta meg igazi otthonát. A nyári szezon egyik legjelentősebb komolyzenei rendezvénye kezdetektől fogva az európai muzsikusok élvonalát hozta el a hazai publikum számára: a fesztivál a hazai kiválóságok mellett olyan hírességeket üdvözölhet visszatérő vendégként, mint Dmitrij Bashkirov, Gérard Coussé, Csaba Péter, Gustav Rivinius, az English Classical Players vagy az Erato Vonósnégyes. A fesztivál emellett küldetésének tekinti, hogy bemutatkozási lehetőséget nyújtson a fiatal magyar muzsikusok legkiválóbbjainak is.

A helyszín

A 250 éves, 17 ezer négyzetméter alapterületű, 28 hektáros parkkal övezett Gödöllői Királyi Kastély Magyarország egyik legszebb, leghangulatosabb épülete. A történelem során számos híres személyiség kedvelt rezidenciája volt: legendás Erzsébet királynénk, a tragikus sorsú „Sissi” több, mint 2000 éjszakát töltött a kastély falai között. A Királyi Kastélymúzeum állandó kiállítása az ő és Ferenc József lakosztályait mutatja be, valamint a királyné halálának 100. évfordulóján megnyitott Erzsébet királyné emlékkiállítást. A kastélyt építtető Grassalkovichokat bemutató kiállítás szintén egyedülálló a maga nemében. A kastélypark felújított pálmaháza dísznövény-kertészettel és -árusítással várja a látogatókat. A kastély földszintjén hangulatos kávézó, ajándékbolt, korabeli ruhákban történő fényképezkedés lehetőségét nyújtó fotóműterem, valamint az exkluzív fogadásokra, konferenciákra alkalmas rendezvénytermek várják a vendégeket. Az ünnepi rendezvények lebonyolítására is alkalmas elegáns, barokk stílusú étterem kiváló konyhájával a környezethez méltó gasztronómiai élvezeteket nyújt. A hatvan főt befogadó étterem, valamint a három hozzá csatlakozó különterem – köztük „Sissi” titkos földszinti szalonja – kandallói, flamand csillárjai és falikarjai, barokk székei igazi királyi környezetbe varázsolják az idelátogatókat.

 
20e18208-b2af-48bd-a3ef-9c66b3f73ca7
 

Június 27., péntek, 19 óra – Díszterem

Gulyás Márta (zongora) Scholz Melinda (fuvola), Somodari Péter (cselló) és Szabadi Vilmos (hegedű) kamaraestje

Boismortier: G-moll szonáta, Op. 91 No. 2 (Scholz, Gulyás)
Gayement – Gracieusement – Gayement
Beethoven: 7 variáció Mozart Varázsfuvolájának egy témájára (Somodari, Gulyás)
Debussy: Szonáta hegedűre és zongorára (1918) (Szabadi, Gulyás)
Allegro vivo – Intermede (Fantasque et léger) – Finale (Tres animé)

– szünet –

Fauré: Nell, Op. 18 No. 1
Fauré: Siciliano, Op. 87
Fauré: Pavane, Op. 50 (Scholz, Gulyás)
Beethoven: C-moll trió, Op. 1 No. 3 (Szabadi, Somodari, Gulyás)
Allegro con brio – Andante cantabile con variazioni – Menuetto – Prestissimo

Június 29., vasárnap, 19 óra – Díszterem

A Weiner Leó Kamarazenei Verseny győzteseinek kamarahangversenye

Beethoven: D-dúr szonáta hegedűre és zongorára, Op. 12 No. 13
Allegro con brio – Tema con Variazioni – Rondo. Allegro
Weiner:Fisz-moll szonáta hegedűre és zongorára, Op. 11
Allegro – Presto – Larghetto – Allegro alla Marcia

Ottó Gabriella (hegedű), Lajkó István (zongora)

– szünet –

Beethoven: F-dúr vonósnégyes, Op. 18 No. 1
Allegro con brio – Adagio affetuoso ed appassionato – Scherzo.Allegro molto – Allegro
Debussy:Vonósnégyes, Op. 10
Animé et trés decide – Assez vif et bien rythmé – Andantino, doucement expressif – Trés modéré

Accord Quartet
Mező Péter, Veér Csongor (hegedű), Kondor Péter (mélyhegedű), Ölveti Mátyás (cselló)

Július 4., péntek, 19 óra – Díszterem

Kertesi Ingrid (szoprán), Gulyás Márta (zongora), Somodari Péter (cselló) és Varga Gábor (klarinét) kamaraestje

Franck: A-dúr szonáta csellóra és zongorára (Somodari, Gulyás)
Allegro ben moderato – Allegro – Recitativo fantasia – Allegro poco mosso
Fauré: Dalok (Kertesi, Gulyás)
Clair de lune, Green, En priere, En sourdine, Notre amour, Mandoline, C'est l'extase

– szünet –

Beethoven: B-dúr klarinét-trió, Op. 11 (Varga, Somodari, Gulyás)
Allegro con brio – Adagio – Thema con variazioni: “Pria ch’io l'impegno”

Francaix: Téma és variációk (Varga, Gulyás)

A fesztivál művészeti vezetője

ccb01edc-ad0d-4b2a-8ccc-04fc09c538cf

Szabadi Vilmos hegedűművész 1983-ban fejezte be tanulmányait és egy évvel később már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem legfiatalabb tanáraként tanított. Számos versenyen nyert első díjat és különdíjakat. 1992-ben művészi teljesítményét az állam Liszt-díjjal ismerte el, 1998-ban egy lemezfelvételével elnyerte a zenei világ egyik legrangosabb zenei elismeréseként számon tartott MIDEM-díjat. Vendégszólistaként a világ legjelentősebb hangversenytermeiben szerepelt, játszott Solti György 80. születésnapján tartott koncerten a teljes brit uralkodóház jelenlétében. A Magyar Rádió és a Magyar Televízió mellett számos külföldi cég készített vele felvételeket, a Hungaroton Classic gondozásában eddig tizenkét lemeze jelent meg.

A fesztiválon fellépő művészek

Gulyás Márta zongoraművésznő tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Lantos István és Tusa Erzsébet, majd a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Dimitri Bashkirov professzor irányítása alatt végezte. Több rangos versenyeredménnyel büszkélkedhet, a hazai hangversenyélet meghatározó művészegyénisége. 1998-ban Liszt-díjjal tüntették ki. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára, emellett a Madridi Királyi Zeneakadémia kamarazene-professzora. Számos jelentős európai és tengerentúli kamarazenei fesztivál állandó meghívottja, világszerte tart mesterkurzusokat. Számos rádió- és televízióállomás készített vele felvételeket, a Hungaroton Classic eddig nyolc lemezét jelentette meg.

Scholz Melinda Budapesten született. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után 1983-ban Moszkvában, a Csajkovszkij Konzervatóriumban szerzett fuvolaművészi diplomát. Szimfonikus és kamarazenekarok tagjaként, szólistaként és kamaramuzsikusként egyaránt megfordult Európa számos országában. Jó néhány fesztivál meghívott vendége is volt, közülük a legjelentősebbek: Moszkvai Ősz, Liana Iszkadze fesztiválja (Picunda), Budapesti Tavaszi Fesztivál, Marienbadi Fesztivál, Salzburgi Ünnepi Játékok. A klasszikus repertoár mellett előszeretettel játszik kortárs zeneműveket is. Számos orosz zeneszerző művét mutatta be, amelyek közül jó néhányat neki ajánlottak.

Somodari Péter 1977-ben Veszprémben született, s már 4 évesen csellózni tanult. 1997-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Mező László, később Saarbrückenben Gustav Rivinius tanítványa volt. A Zeneakadémián Perényi Miklósnál és Gulyás Mártánál diplomázott. 1997 és 2002 között a Budapesti Vonósok tagjaként, később szólistaként Európa számos országában koncertezett. 2002-től a Keller Vonósnégyes tagjaként olyan muzsikusokkal játszott együtt, mint Sabine Meyer, vagy Borisz Pergamensikov. A Magyar Rádió 1998-as Országos Csellóversenyének 2 díját, a 2000. évi Prágai Nemzetközi Gordonkaverseny különdíját nyerte el.

Lajkó István 1982-ben született Budapesten, zongoratanulmányait 8 évesen kezdte el. Középiskolai tanulmányait követően 2001-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakára, ahol jelenleg Falvai Sándor és Szokolay Balázs növendékeként a második évfolyam hallgatója, kamarazenét Devich Jánosnál, Gulyás Mártánál és Hargitai Gézánál tanul. 2000-ben az első Hungaroton Hang-verseny fődíját, 2002. novemberében pedig a Földes Andor Zongoraverseny 1. díját nyerte el. 2003 tavaszán Ottó Gabriellával a Weiner Leó Kamarazenei Verseny díjazottja.

Ottó Gabriella 1977 novemberében született a németoszági Oldenburgben. 6 évesen édesapja irányítása mellett kezdett hegedülni, 14 éves korában már a Hochschule für Künste (Bremen) fiatal tehetségeinek osztályában tanult. 1997 és 1999 között ugyanezen a brémai főiskolán Prof. Franz-Josef Kupczyk, 1999 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kovács Dénes tanítványa. Rendszeresen koncertezik itthon és Németországban, legutóbb Beethoven Hegedűversenyével lépett fel Wilhelmshaven-ben. Az 2003-as Weiner Leó Kamarazenei Verseny díjazottja.

A 2001-ben megalakult Accord Quartet (tagjai: Mező Péter, Veér Csongor – hegedű; Kondor Péter – mélyhegedű; Ölveti Mátyás – cselló) négy fiatal muzsikusának legfontosabb célja, hogy a klasszikus zenét eljuttassa a saját korosztálya számára. Az együttes fellépett már a Zeneakadémián, a Bartók Házban, a Francia Intézetben, valamint több vidéki városban is. 2002-ben Ausztriában Thomastik-Infeld díjat nyertek, a 2003-as Weiner Leó Országos Kamarazenei Versenyen pedig I. helyezést értek el.

Kertesi Ingrid hét évig csellózni tanult, de a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán már az ének, majd az opera tanszakon végzett. Több versenyhelyezés és szakmai díj (Liszt Ferenc, Artisjus, Juventus, Bartók-Pásztory) után 2001-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze kitüntetést is. Tartós szerződés kötötte a düsseldorfi Operához és a bonni Theater der Bundesstadthoz, de vendégművészként Európa számos országában, valamint Észak-Amerikában és Izraelben is fellépett Rendkívül széles repertoárja szinte minden fontos szoprán operaszerepet tartalmaz, emellett oratóriumokban is gyakran hallható. Kertesi Ingrid 1986 óta a Magyar Állami Operaház tagja. A BMG, a Naxos és a Hungaroton Classic kiadásában számos lemeze jelent meg. Magyarországon a szimfonikus zenekarok kedveltebb szólistája, a koncertpódiumok egyik legkeresettebb énekművésze.

Varga Gábor 1974-ben született, klarinétművészi diplomáját 1998-ban szerezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A Győri Filharmonikus Zenekarban és a MATÁV Szimfonikus Zenekarban szerzett tapasztalatok után 1997-től a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első klarinétosa. A Richter János Fafúvós Verseny (1992) és a Weiner Leó Nemzetközi Fafúvós Verseny (1993, 1995) díjazottja, a Sevillai Nemzetközi Klarinétversenyen (2001) első díjat nyert. Szólistaként számos hazai és külföldi zenekarral koncertezett, több CD-felvétele is megjelent már.