József, Bánk

Madarász-ősbemutató az Operaházban

2003.06.15. 00:00

Programkereső

Madarász Iván Utolsó keringő című egyfelvonásos operáját június 21-én mutatják be a Magyar Állami Operaházban. A produkciót még június 24-én és 27-én láthatják az érdeklődők.
532779c1-285c-430f-a5f1-9e96b43b4fd9

Madarász Iván egyfelvonásos operájának irodalmi forrása Görgey Gábor Délutáni tea című, ugyancsak egyfelvonásos darabja, amelynek nyomán a szövegkönyvet Görgey és Madarász közösen írta. A főszerepet Iván Ildikó és Temesi Mária énekli, a további szerepekben Takács Tamara, Fried Péter és Wendler Attila játszik majd. Az előadás díszleteit Csikós Attila, jelmezeit Csík György tervezte, a produkció rendezője Szikora János, karmestere pedig Medveczky Ádám.

"Több évtizede már, hogy megismertem operám librettójának alapjául szolgáló színművet, Görgey Gábor: Délutáni tea című egyfelvonásosát. A „találkozás” revelatív élmény volt számomra. A mű megrendítő drámaisága mély nyomot hagyott bennem, sőt katartikus hatása az idő múlásával – mint az igazi műalkotásoké – nem gyengült, hanem erősödött, gazdagodott. Az elhatározás, hogy operát írok a színdarabból az első pillanattól fogva élt bennem, s a belső késztetés és a „külső” megrendelés 1999-ben összekapcsolódhatott." - írta művéről a bemutató kapcsán a szerző.