Zsuzsanna

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

2003.06.21. 00:00

Programkereső

Idén július 5. és 19. között között kerül megrendezésre Szombathelyen az immár harmincöt éves múlttal rendelkező fesztivál, amelynek programjához az elmúlt évtizedekben olyan művészegyéniségek kapcsolódtak, mint Kocsis Zoltán, Kurtág György vagy Eötvös Péter.
268e8593-f8e3-41a2-b526-f97253082e19

Az idei Szeminárium és Fesztivál középpontjában - az állandó "főszereplő", Bartók Béla művészete mellett - a 80. születésnapját ünneplő Ligeti György életműve áll, mely a koncertek és kurzusok programjában egyaránt helyet kapott.

A 10 különféle kurzusból álló Szeminárium visszatérő tanárai mellett meghívást kaptak más művészek is. Közülük Jonathan Harvey angol zeneszerző nem először jár Szombathelyen. Először jön viszont James Wood, a fiatalabb angol generáció egyik legsokoldalúbb tagja: zeneszerző, karmester és ütőművész. A fúvós hangszerek között idén oboa-kurzus kerül megrendezésre a Németországban élő Lencsés Lajos vezetésével. Az ütőkurzusok új tanára a zeneszerzőként is aktív marimba-szólista, amerikai Gordon Stout. A Szeminárium szerkesztői nagyon fontosnak érezték, hogy erősítsék a kamarazene jelenlétét a rendezvényen, így került be új elemként a Csalog Gábor vezette zongorás kamarazene kurzus mellé a vonós kamarazene- és szólócselló kurzus Déri György vezetésével (a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára és több kortárs kamaraegyüttes szólistája). Kedvelt kurzusoknak számítanak idén is az ütős kurzusok az Amadinda Ütőegyüttes tagjaival, a zongora kurzusok Florent Boffard és Eckhardt Gábor vezetésével, ill. Csengery Adrienne énekkurzusa. A számítógépes zeneszerzés kurzus a legújabb technikák iránt vonzódó növendékek számára jelent csemegét.

A Fesztivál koncertjeinek sorát a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar Jeney Zoltán 60 éves születésnapja tiszteletére rendezett hangversenye nyitja, melyen a zeneszerző egy magyarországi bemutatója is felhangzik. A kurzusokon tanító művésztanárok koncertjei mellett az ensemble programok megszólaltatásában a Szeminárium és Fesztivál ún. rezidens együttese, a legkiválóbb fiatal magyar művészekből álló UMZE Kamaraegyüttes vesz részt, akik két hangversenyt adnak kortárs magyar szerzők és a szemináriumon tanító zeneszerző tanárok műveiből. A már hagyománnyá vált autentikus magyar népzenei esten az Ökrös Együttes közreműködik, illetve kísérleti programként Szakcsi Lakatos György és Kathy Horváth Lajos kortárs improvizációs koncertje lesz hallható. A zárókoncerten a Magyar Rádió Énekkara ad egy a cappella hangversenyt Bartók, Ligeti és kortárs szerzők műveiből Ligeti György születésnapja tiszteletére.

A szervezők és a programszerkesztő bizottság idén is komplex program kialakítására törekedett, így zenetudományi előadásokkal és operafilm vetítésekkel egészül ki a program.