Gábor, Karina, Ders

Ötvenezren voltak a miskolci operafesztiválon

2003.06.22. 00:00

Programkereső

A miskolci operafesztivál kéri felvételét a Nemzetközi Operafesztiválok Szövetségébe, amely már ez ügyben megkereste a szervezőket - mondta Marton Éva operaénekesnő, a fesztivál zenei igazgatója Lillafüreden vasárnap délután.

A záró sajtótájékoztatón, az esti gálaműsor előtt Müller Péter Sziámi alapító igazgató beszámolt arról, hogy a Bartók + Miskolci Nemzetközi Operafesztivál 50 ezer érdeklődőt vonzott, kétszer annyit, mint tavaly.

Marton Éva szerint itthon és nagyvilágban óriási szakmai sikere van a Bartók + Mozart Miskolci Nemzetközi Operafesztiválnak, erről tanúskodnak a világsajtóban és a szaklapokban a napokban megjelent elismerő cikkek.

Lovas Károly, a fesztivál igazgatója elmondta, hogy a mostani harmadik fesztivál 12 napos volt, a jövő évit pedig már 14 naposra tervezik. A június 11-én kezdődött és vasárnap záruló fesztivál 55 előadása telt házzal zajlott mind a 13 helyszínen. Ezért jövőre egy-egy előadásból kettőt is tartanak.

Idén a helyszínek közé felvették a Közép-Európa legnagyobb ikonosztázával rendelkező miskolci Szent Háromság ortodox templomot, a műemlék avasi református templomot, az aggteleki barlang mellett a jósvafői templomot és a diósgyőri vár szomszédságában lévő művelődési központot. Csupán az öt játszóhelyes Miskolci Nemzeti Színházban lezajlott előadásoknak, koncerteknek több mint 20 ezer nézője és hallgatója volt. A további helyszíneken megtartott előadásokra több mint 30 ezren váltottak jegyet, a kísérő rendezvényeket pedig 300 ezer érdeklődő kereste fel.

Mischa Santora magyar származású világhírű karnagy, a fesztivál zenei igazgatója azt javasolta, hogy alakítsanak ki egy, csak Miskolcra jellemző egységes rendezői stílust, amelyik a világ valamennyi más hasonló rendezvényétől megkülönbözteti a későbbiekben a miskolci fesztivált.
Hangoztatta: ragaszkodnak ahhoz az eredeti elképzelésükhöz, hogy Miskolc a legnagyobb operamustra legyen Közép-Európában.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a jövő évi operafesztivál a Bartók + Csajkovszkij címet viseli. A rendezvény 2004. június 11-től 26-ig tart; a részletes program már októberre elkészül, hogy kínálni tudják a világ kulturális piacain.