Klaudia

Kissingeni Nyár magyar művészekkel

2003.06.23. 00:00

Programkereső

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara a németországi Bad Kissingenbe utazik június 24-én, ahol 18. alkalommal rendezik meg Európa egyik legrangosabb nyári komolyzenei fesztiválját. Az együttes immár ötödízben kapott meghívást a rangos programsorozatra.

A Kissingeni Nyár elnevezésű rendezvénysorozat népszerűségét jelzi, hogy az idei belépőjegyek 60%-a már tavaly decemberben elfogyott. Többek között olyan együttesek lépnek fel a programban, mint a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara és a londoni BBC Szimfonikus Zenekar és olyan világhírű szólisták, mint Yuri Bashmet, Arcadi Volodos és Waltraud Meier, valamint a fesztivál július 25-i zárókoncertjén fellépő Cecilia Bartoli.

9e193460-11a9-4311-b4c1-2ad7761c4c19

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara ötödik alkalommal kapott meghívást a programsorozatra, június 25-i operaestjük magyar sztárja, Tokody Ilona pedig harmadik alkalommal lesz a fesztivál vendége. Tokody mellett két külföldi énekes is közreműködik a koncerten, Werner Güra, a müncheni születésű, fiatal tenorista a salzburgi Mozarteumban végezte tanulmányait, és 1995 óta a drezdai Semper Oper társulatának tagja. Güra rendszeresen dolgozik Claudio Abbadóval és a Berlini Filharmonikusokkal, valamint több alkalommal is fellépett a bécsi Konzerthausban Fischer Ádám vezényletével. 2002-ben többek között a londoni Wigmore Hallban, az amszterdami Concertgebouw-ban és a New York-i Lincoln Centerben adott dalestet. A baritonista, Jochen Kupfer szintén a Semper Oper szólistája, és többek között olyan neves mesterek irányításával folytatta tanulmányait, mint Dietrich Fischer-Dieskau és Elisabeth Schwarzkopf. A berlini Deutsche Oper és a müncheni Bayerische Staatsoper állandó vendégművésze. Az opera műfaja mellett Gürához hasonlóan, szintén a daléneklés elkötelezett híve. 1996-ban Kurt Masur vezényletével énekelhette el Mahler Egy vándorlegény dalai című dalciklusát a lipcsei Gewandhausban.

Bad Kissingenben a Filharmóniai Társaság zenekarát Johan Arnell vezényli, a műsorban Verdi, Donizetti, Mozart és Rossini művei szerepelnek. Többek között felhangzik a Figaro házassága és A tolvaj szarka népszerű nyitánya, valamint a német közönség Tokody Ilonát egy duett erejéig Pamina szerepében is hallhatja, amelyet magyar operaszínpadon soha nem énekelt el. Az est második felében A sevillai borbély és a Traviata részletei hangzanak el, a koncert záró száma pedig Verdi A végzet hatalma című operájának II. felvonásbeli fináléja.