Klaudia

Mégis megmenekül a Fonó?

2003.06.29. 00:00

Programkereső

A Fonó Budai Zeneház két hete drámai hangú sajtóközleményben tudatta: az intézmény működése az állami támogatások drasztikus visszaesése miatt közvetlen veszélybe került - a szerdai sajtótájékoztató azonban váratlan segítség érkezett.
b620fab5-81cd-42dd-8a8c-bbcc59894666

A Fonó sajtótájékoztatóján Lukács József, a Fonó alapítója és László Sándor, a Fonó ügyvezető igazgatója ismertette az intézmény rendkívül bizonytalan és ingatag anyagi helyzetét. A magyar zeneműkiadás illetve zenei fesztiválszervezés témájában kifejtette véleményét Gőz László, a BMC Records lemezkiadó ügyvezető igazgatója, Hollós Máté, a Hungaroton kiadó ügyvezető igazgatója, valamint Márta István, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke.

Váratlan, ám örömteli meglepetésként a sajtótájékoztató során Kajtárné Botár Borbála, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának miniszteri főtanácsosa bejelentette: a tárca 7 millió forintos gyorssegéllyel siet a Fonó segítségére. Az összeg kiegészíti azt a 7 millió forintos támogatást, amelyet a főváros a Pro Cultura Urbis alapítványi keretéből ítélt oda a Fonónak a közelmúltban.

A főtanácsos asszony átadta Hiller István kulturális miniszter úr üzenetét: Hiller István szerint a Fonó a magyar zenei élet értékmentő közszolgálati szegmensének egyik rendkívül fontos képviselője. A kulturális miniszter tárgyalásokat kezdeményezett, amelyek témája az lesz, hogy - a XI. kerület, illetve a főváros bevonásával - milyen mértékben járulhat hozzá a minisztérium is a Fonó működésének hosszútávú finanszírozásához.