Konstantin

Jazzfesztivál Zsámbékon

2003.07.02. 00:00

Programkereső

Minden péntek jazzünnep - akár ez is lehetne a Zsámbéki Jazzfesztivál mottója. A múlt héten kezdődött rendezvénysorozat még négy héten át várja péntek esténként a hazai jazzrajongókat.
03dc5011-2fb8-498e-9922-e5d66c767f48

A zsámbéki romtemplomnál először 2000-ben rendeztek jazz-koncerteket, s a nagy siker hagyományt teremtett: azóta minden nyáron a muzsikától hangos Zsámbék környéke. Az első koncerten a nemzetközi jazz tehetségkutató verseny győztesei léptek fel. Szabó Sz. Dániel, Zana Zoltán, Pusztai Antal, Pecek Lakatos Krisztián, Horváth „Plútó" József és Lakatos András. Négy tematikus est is lesz, természetesen világsztárokkal. Az olasz esten Európa vezető jazzmuzsikusa, Stefano di Battista szaxofonos játszik magyar zenészekkel. A záró esten pedig az Amerikai Egyesült Államok legjelentősebb jazztrombitása, Eddie Henderson zenél együtt mások mellett a fiatal magyar Oláh „Cumó" Árpáddal, aki amerikai ösztöndíjas és a Rádió jazz-versenyének győztese.

"Az első zsámbéki jazzvigasságokat még 2000 nyarán rendeztünk a romtemplom melletti dombon. A három koncertet tesztelésnek szántuk. Mivel a látogatottság és a közönség tapsvihara egyaránt meggyőzött minket arról, hogy nyári estéken is van befogadó kedv a jazzre, így 2001-től a Magyar Rádió közvetítő kocsija is felvonult, tehát "a művészet nem szállt el a levegőbe". A rendezvények mottója: hazai ifjú tehetségeknek bemutatkozási lehetőséget biztosítani, a magyar jazzélet nagy öregjeit nyáron sem hagyni pihenni, hazánktól távol szakadt honfitársainkat színpadra állítani, európai és amerikai sztármuzsikusokat "összeereszteni" magyarokkal. Az idén ehhez még egy plusz adalékot kevertünk: a környező falvakba kitelepült muzsikusok együtteseit mitegy előzenekarként szerepeltetjük. S végre az idén először egy félig-meddig már zsámbéki muzsikust is sikerült bevonnunk a koncertsorozatba" - nyilatkozta Maloschik Róbert, a program összeállítója.

Valamennyi koncertet rögzíti a Magyar Rádió, a felvételeket augusztus 31-étől hetente közvetítik a Bartók adón.

 
3b4a7907-25b5-4264-87c8-b7d34f60b4fa